Svet

Novi predsednik Irana ostaje posvećen Sporazumu o sveobuhvatnoj saradnji Moskve i Teherana

Novoizabrani iranski predsednik Masud Pezeškijan očekuje da će finalizovani sporazum biti potpisan na marginama samita BRIKS-a, javljaju iranski mediji
Novi predsednik Irana ostaje posvećen Sporazumu o sveobuhvatnoj saradnji Moskve i TeheranaGetty

Novoizabrani iranski predsednik Masud Pezeškijan rekao je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će uskoro biti potpisan Sporazum o sveobuhvatnoj saradnji Moskve i Teherana, javljaju mediji.

Predloženi sporazum je imao za cilj da ojača bilateralne odnose, ali je rad na sporazumu pauziran nakon što je  Pezeškijanov prethodnik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera u maju.

Novi predsednik Irana, koji je izabran prošle nedelje, obećao je da će se sporazum zaključiti, nakon što ga je Putin pozvao da mu čestita na pobedi.

Nova vlada će slediti put koji je utabao Raisijev kabinet svojim radom, rekao je novoizabrani predsednik Putinu, a prenela je novinska agencija ISNA. On očekuje da će finalizovani sporazum biti potpisan na marginama samita BRIKS-a, čiji će Rusija biti domaćin u oktobru u Kazanju.

Ruski zvaničnici prethodno su rekli da su se obe strane u potpunosti složile sa tekstom dokumenta. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je prošlog meseca da, pre nego što sporazum bude potpisan, "Islamska Republika Iran mora da preduzme neke proceduralne zakonodavne radnje u vezi sa pitanjima utvrđenim u sporazumu".

Tokom njihovog razgovora, Pezeškijan je uverio Putina da njegova vlada ostaje posvećena razvoju veza sa evroazijskim integracionim organizacijama, kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju. Iran se potonjoj pridružio 2022. godine, dok je prošle nedelje bezbednosna grupa primila Belorusiju kao svog desetog stalnog člana.

Pezeškijan je pobedio na predsedničkim izborima u drugom krugu održanom prošlog vikenda, osvojivši tri miliona više glasova od svog protivnika Saida Džalilija.

Ovaj 69-godišnji političar služio je kao ministar zdravlja 2000-ih i iransko-azerbejdžanskog je porekla s očeve, a iransko-kurdskog s majčine strane.

Pezeškijan je pozvao na umerenost u pojedinim aspektima unutrašnje politike Teherana, kao što su propisi za oblačenje žena. Njegova inauguracija bi trebalo da se održi početkom avgusta.

image