Svet

Anketa: Hilari Klinton i Kamala Haris bi mogle da pobede Trampa

Druga anketa, koju je sproveo "Emerson koledž poling", ukazuje da bi Tramp trijumfovao nad svim mogućim demokratskim kandidatima
Anketa: Hilari Klinton i Kamala Haris bi mogle da pobede TrampaGetty © Alex Wong

Potpredsednica SAD Kamala Haris i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton mogle bi da nadmaše republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa ukoliko bi se kandidovale za predsednika, pokazuju rezultati ankete koju je objavio "Politiko".

Prema anketi kompanije "Bendiksen end Amandi inkorporejted" izrađene na uzorku od 1.000 glasača, Haris vodi u odnosu na Trampa sa 42 odsto prema 41 odsto, dok je Klintonova pobedila republikanskog kandidata sa nešto većom razlikom od 43 odsto prema 41 odsto.

Ista anketa je takođe pokazala da bi američki predsednik i predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden izgubio od Trampa sa 42 odsto podrške u poređenju sa Trampovih 43 odsto.

Međutim, anketa koju je sproveo prodemokratski "Emerson koledž poling", na uzorku od 1.370 glasača, ukazuje da bi Tramp pobedio bilo kog kandidata iz redova demokrata.

Prema toj anketi, republikanski kandidat bi pobedio Hilari Klinton sa razlikom od sedam odsto (48 prema 41 odsto), Kamalu Haris sa šest odsto (49 prema 43 odsto), dok bi pobeda nad Bajdenom bila najtesnija, sa tri odsto razlike (46 prema 43 odsto).

Bajden se već suočava sa povećanim pritiskom unutar svoje stranke da se povuče iz trke za reizbor za predsednika nakon što je doživeo debakl tokom televizijske debate sa Trampom prošlog meseca.

Bajden je tvrdio da namerava da ostane u predsedničkoj trci i u ponedeljak je ponovo odbacio pozive da odustane u pismu demokratama u Kongresu, pozivajući ih da se ujedine iza njegove kandidature.

Kamala Haris je u više navrata spominjana kao potencijalna zamena za Bajdena, ukoliko on odluči da napusti trku, iako je prošle sedmice jasno stavila do znanja da podržava da Bajden ostane kandidat.

Hilari Klinton je izgubila od Trampa na izborima 2016. godine.

image