Svet

Prekinuo postizbornu tišinu: Makron pozvao "mejnstrim partije" da formiraju vladajuću koaliciju

Predsednik nije eksplicitno pomenuo da iz vladajuće koalicije treba isključiti Nacionalno okupljanje ili Nepokorenu Francusku, ali to što pominje "republikanske vrednosti" sugeriše upravo na pomenuto
Prekinuo postizbornu tišinu: Makron pozvao "mejnstrim partije" da formiraju vladajuću koaliciju© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool, File

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je "mejnstrim stranke" da udruže snage kako bi formirale čvrstu većinu u Narodnoj skupštini, u svom prvom javnom obraćanju od nedeljnih vanrednih izbora koji su doveli do zastoja u parlamentu.

Izbori, koje je Makron neočekivano raspisao nakon što je izgubio od krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) na evropskim izborima u junu, gurnuli su Francusku u neizvesnost, sa tri politički suprotstavljena bloka i bez očiglednog puta ka formiranju vlade budući da niko nije osvojio dovoljno glasova da ima apsolutnu većinu, prenosi Rojters.

U pismu regionalnim novinama, Makron je pozvao "mejnstrim stranke koje gaje republikanske vrednosti" da formiraju vladajuću koaliciju i rekao da se nada da će premijer biti iz takve grupe.

"Uložimo nadu u sposobnost naših političkih lidera da pokažu razum, harmoniju i smirenost u vašem interesu i interesu zemlje. U svetlu ovih principa odlučiću o imenovanju premijera", naveo je Makron.

Iako predsednik nije eksplicitno pozvao da se Nacionalno okupljanje ili Nepokorena Francuska isključe iz koalicije koju zagovara, to što pominje "republikanske vrednosti" tumači se kao isključivanje partija na krajnjoj levici ili krajnjoj desnici.

Levičarska koalicija Novi narodni front (NFP), u kojoj su pomenuta Nepokorena Francuska, komunisti, Zeleni i socijalisti, neočekivano je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima, Makronov centristički tabor Zajedno bio je drugi, dok je Nacionalno okupljanje Marin le Pen bilo treće.

image