Svet

Jutjub, pored RT-a, blokirao više od 80 ruskih kanala u 2024. godini

Ovakvi postupci su neprihvatljivi i predstavljaju čin cenzure, poručio je RKN
Jutjub, pored RT-a, blokirao više od 80 ruskih kanala u 2024. godiniGetty © Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Jutjub je od početka 2024. godine blokirao više od 80 ruskih kanala, saopštila je pres-služba "Roskomnadzora" (Federalna služba za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija agenciji - RKN) agenciji "RIA Novosti".

"Broj ruskih kanala koje je blokirao servis za video-hosting povećao se ove godine, tako da je od početka 2024. zabranjen pristup za 83 ruske internet-stranice", navedeno je u saopštenju RKN-a.

Kako napominju u RKN, Jutjub masovno blokira kanale ruskih državnih medija, stranice poznatih ruskih pisaca i umetnika koji govore u prilog Ruskoj Federaciji i aktivnostima vlasti.

Napominje se da je od 2020. godine video hosting blokirao pristup kanalima kao što su "Solovjov lajv", "Krim 24", RT, RBC, NTV, zvanični kanal Saveta Federacije. Jutjub je blokirao i naloge Poline Gagarine, Olega Gazmanova, Grigorija Lepsa i Julije Čičerine.

Restriktivnim merama suštinski se krše ključni principi slobodnog širenja informacija i nesmetanog pristupa njima. Ovakvi postupci su neprihvatljivi i predstavljaju čin cenzure, saopštio je RKN.

Dok se onemogućava pristup ruskim medijima, s Jutjuba još nije uklonjeno više od 61,3 hiljade zabranjenih kanala koji, između ostalog, prenose lažne informacije o Specijalnoj vojnoj operaciji, ali i ekstremističke materijale, te propagiraju netradicionalna seksualna opredeljenja i šire snimke u kojima maloletnici čine nezakonite radnje.

image