Srbija i Balkan

Novi udar nevidljivih cenzora: Jutjub opet protiv RT Balkan

Pozivamo novinarska udruženja da prekinu gromoglasnu tišinu kojom su prethodnih godinu dana pratili pritiske sa kojima se u svom novinarskom radu suočava naša redakcija.
Novi udar nevidljivih cenzora: Jutjub opet protiv RT Balkan

Nevidljivi cenzor ponovo je udario na našu medijsku kuću, pa je Jutjub, bez ikakvog upozorenja i obrazloženja, ugasio tri kanala koje je pokrenuo RT Balkan: "Mojih pet minuta" glavnog urednika Nikole Vrzića, podkast "Lokomotiva" autora Tiosava Purića i Marka Nikolića, i "Relativizacija" Ljiljane Smajlović.

Prema osnovnim pravilima kompanije, kanal na Jutjubu može biti ugašen zbog prigovora korisnika na video sadržaj - tri uzastopna upozorenja u roku od 90 dana automatski gase kanal. Takva upozorenja našoj redakciji nisu stizala, a opet, kao u talasima – na svaka tri, četiri meseca iz internet prostora nestaju sadržaji koje RT Balkan proizvodi.

Ovi nalozi su već bili na Jutjubov listi nepoželjnih, dva puta, a njima se pridružuje i kanal "Saveti za vozače". Glavni kanal RT Balkan poživeo je najkraće na ovoj društvenoj mreži – "Gugl" ga je, u skladu sa demokratskim vrednostima Zapada, ugasio posle svega tri nedelje. Isto je prošao i kanal Marka Dolaša "Vesti u dva minuta".

Budući da RT Balkan sve vreme radi u skladu sa pravilima profesije, ali i obraćajući dužnu pažnju na pravila mreža na kojima emituje svoj sadržaj, najpre će biti da je zajednički razlog za to što naše kanale prekriva internet mrak – jednostavno cenzura.

"Totalitarna demokratija" sa Zapada u punom je zamahu kada su ruski mediji u pitanju. Ugasiti, blokirati, sankcionisati, zabraniti, jer Rusima, veruju na Zapadu, nikako ne treba dozvoliti da naruše narative koje su podmetnuli NATO i EU.

Očigledno je reč o široj akciji Jutjuba, jer im je zasmetao i ruski medij Sputnjik u Srbiji, pa je tako blokirao sve njihove kanale, među kojima je i kanal glavnog urednika Ljubinke Milinčić "Moj pogled na Rusiju".

Ovo nije prvi put da "demokratski" Zapad sprovodi cenzuru nad Sputnjikom. Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini celokupan video sadržaj Sputnjika Srbija je blokiran na Jutjubu, kao i ostali kanali povezani sa televizijom RT i agencijom Sputnjik u Evropi. Skrećemo pažnju da nećemo posustati u svojoj borbi za istinu", poručuju iz Sputnjika.

Pozivamo zato novinarska udruženja da napokon prekinu gromoglasnu tišinu kojom su prethodnih godinu dana pratili pritiske sa kojima se u svom novinarskom radu suočava naša redakcija. 
image
VV inauguration
banner