Svet

Mask pobedio na sudu: Nema pola milijarde dolara za bivše zaposlene u "Tviteru"

Ovo je tek jedan od brojnih slučajeva u kojima se milijarder optužuje da je prekršio obećanja data bivšim radnicima, to jest da im je isplatio mnogo manje sume pošto ih je otpustio
Mask pobedio na sudu: Nema pola milijarde dolara za bivše zaposlene u "Tviteru"Getty © Photo by Marc Piasecki/Getty Images

Sud u Sjedinjenim Državama odbacio je tužbu prema kojoj je Ilon Mask odbio da isplati najmanje 500 miliona dolara otpremnine hiljadama zaposlenih na "Tviteru" koje je masovno otpuštao nakon što je kupio kompaniju društvenih medija sada poznatu kao "Iks".

Okružni sudija u San Francisku Trina Tompson presudila je da nema nadležnost prema saveznom zakonu o osiguranju prihoda zaposlenih pri penzionisanju koji reguliše planove beneficija, jer ne pokriva potraživanja bivših zaposlenih, preneo je Rojters.

Inače ovo je tek jedan od brojnih slučajeva u kojima se Mask optužuje da je prekršio obećanja data bivšim zaposlenima na "Tviteru", nakon što je kupio kompaniju za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. godine.

Advokatska kancelarija Sanford, koja zastupa bivše zaposlene, navela je da je razočarana i da razmatra pravne mogućnosti.

Prema tužbi, plan otpremnina podrazumevao je da zaposleni, koji su ostali posle prodaje kompanije Masku, dobiju platu za dva meseca ili pola godine, plus platu za jednu nedelju po svakoj godini zaposlenja ukoliko su dobili otkaz.

Prema rečima tužioca, "Tviter" je umesto toga ponudio otpuštenima samo mesec plate kao otpremninu, bez ikakvih beneficija.

image