Svet

"Blumberg": Modijeva poseta Rusiji prst u oko američkim zvaničnicima

Američki zvaničnici rekli su da su uvereni da će američko-indijski odnosi "prevazići ovu epizodu" kroz nastavak iskrenih razgovora, ali su rekli da je poseta bila "teška i neprijatna" za Bajdenov tim
"Blumberg": Modijeva poseta Rusiji prst u oko američkim zvaničnicima© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Poseta indijskog premijera Narendre Modija Moskvi, i njegovi prisni razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uoči ključnog samita NATO-a, frustrirala je američke zvaničnike, koji su bliže veze sa tom južnoazijskom državom učinili kamenom temeljcem svoje spoljne politike.

Anonimni zvaničnici Bajdenove administracije za "Blumberg" tvrde da je prva poseta indijskog lidera Rusiji u poslednjih pet godina osokolila mnoge u Americi koji su kritični prema bližim vezama sa Modijevom vladom.

SAD su se obavezale da će sarađivati sa Indijom na razvoju veštačke inteligencije i zajedničkoj proizvodnji osetljivih odbrambenih tehnologija.

Tokom posete Moskvi, Modi je zagrlio Putina i pozdravio ga kao prijatelja. Putovanje je dovelo do produbljenja civilne nuklearne saradnje dve zemlje, kao i do najave proširenog diplomatskog prisustva Indije u Rusiji.

Poseta je došla u trenutku dok su se SAD pripremale za organizaciju godišnjeg samita NATO-a, kojim je obeleženo 75 godina postojanja Alijanse. Prema navodima "Blumberga", demokratska administracija u Vašingtonu je taj samit videla kao značajan za sopstveni kredibilitet.

Američki zvaničnici rekli su da su uvereni da će američko-indijski odnosi "prevazići ovu epizodu" kroz nastavak iskrenih razgovora, ali su rekli da je poseta bila "teška i neprijatna" za Bajdenov tim.

Oni su izrazili zabrinutost tokom niza sastanaka i telefonskih poziva sa indijskim kolegama poslednjih nedelja, prema navodima anonimnih američkih i indijskih zvaničnika.

Tokom jednog takvog razgovora, zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel izrazio je zabrinutost zbog posete indijskom sekretaru za spoljne poslove Vinaju Mohanu Kvatri, objašnjavajući da je "tajming posete posebno problematičan za Vašington".

Ipak, Kembel je svojim kolegama rekao da SAD razumeju da Indija ima dugogodišnje veze sa Rusijom i pozdravio je imenovanje novog indijskog ambasadora u Vašington. Kembel se smatra snažnim zagovornikom jačih diplomatskih i bezbednosnih veza SAD sa Indijom, navodi "Blumberg".

SAD su više puta "ohrabrivale Indijce da pritisnu Putina da okonča rat u Ukrajini", navodi taj američki portal pozivajući se na izjave zvaničnika, dodajući da je Indijcima rečeno "u kojim oblastima indijski izvoz ili komercijalna saradnja podržavaju rusku ratnu mašinu".

Prema navodima "Blumberga", indijska vlada je unapred obavestila SAD o Modijevim planovima i uverila SAD da tokom posete neće biti postignuto "mnogo toga konkretnog".

Međutim, taj portal navodi da Indija vodi nezavisnu spoljnu politiku, kao i da je jedan od najvećih kupaca ruske nafte i oružja. Rusija i Indija neguju veze još od perioda Hladnog rata, kada je tadašnji SSSR bio jedan od glavnih indijskih partnera.

image