Svet

Analiza IPESE: Birači u Francuskoj se udružili da bi sprečili Marin Le Pen da preuzme vlast

Nedostatak jasne većine mogao bi imati značajne implikacije na proces proširenja Evropske unije posebno kada je u pitanju Balkan, piše u analizi
Analiza IPESE: Birači u Francuskoj se udružili da bi sprečili Marin Le Pen da preuzme vlastGetty © Carl Court

Francuski birači udružili su se kako bi sprečili stranku Marin Le Pen Nacionalno okupljanje (RN) da preuzme vlast, ocenio je Institut za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (IPESE) u analizi koju je napisao nakon završenih vanrednih parlamentarnih izbora.

Kako je navedeno, pre nedelju dana, delovalo je da francuski predsednik Emanuel Makron ide ka katastrofi, jer je izgledalo da su vanredni izbori RN doveli "na korak do vlasti".

"Do nedelje uveče njegova (Makronova) centristička koalicija ipak je sprečila najgore i opstala kao parlamentarna snaga iako u značajno smanjenom formatu. Sada će se naći u situaciji gde će premijer najverovatnije biti opozicioni političar", navedeno je u analizi.

U nedelju uveče RN je, sada pod vođstvom Žordana Bardele, obezbedilo 143 mesta u parlamentu, što je povećanje od 54 u odnosu na 2022. godinu, ali značajno manje od 289 koliko je potrebno da bi se formirala većina.

U prvom krugu izbora, kandidati RN su u velikom broju slučajeva vodili u svojim okruzima, ali nisu uspeli da ostvare pobede u drugoj rundi.

Bardela je u izbornoj noći osudio ono što je opisao kao "neprirodan savez" između Makrona i levičara osmišljen da osujeti značajan uspeh RN, ocenjeno je u analizi.

Lider partije Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšon zahtevao je da Makron imenuje levičarskog premijera i time prizna učinak njegove stranke.

"Međutim Melanšonova radikalna politika i nevoljnost drugih levičarskih partija da ga u potpunosti podrže komplikuju izglede za to", navedeno je.

Ukoliko nijedna stranka ne obezbedi većinu Francuska će se suočiti sa periodom pregovora i potencijalne nestabilnosti, a Makron bi mogao da imenuje prelaznu vladu, zadržavajući trenutnog premijera Gabrijela Atala.

"Francuska je gurnuta u potencijalno dugotrajni politički ćorsokak koji bi mogao da zaoštri odnose i funkcionisanje EU", navedeno je.

U analizi je dodato da domaća previranja dolaze u nezgodnom trenutku, posebno zbog neizvesnosti koju donose predstojeći predsednički izbori.

Ipak, kako se dalje navodi u analizi, samo dan nakon drugog izbornog kruga u Francuskoj Marin Le Pen i Žordan Bardela priključili su RN novoosnovanoj grupi u Evropskom parlamentu nazvanom Patriote za Evropu, koju je osnovao mađarski premijer Viktor Orban.

Nedostatak jasne većine mogao bi imati značajne implikacije na proces proširenja Evropske unije posebno kada je u pitanju Balkan.

"Francuska je pod predsednikom Emanuelom Makronom bila ključni igrač u oblikovanju politika EU, uključujući i strategije proširenja", navedeno je.

Sledeći koraci u formiranju stabilne vlade biće ključni u oblikovanju budućeg upravljanja Francuske i njene uloge u širem evropskom kontekstu.

Ocenjeno je da će predstojeći meseci biti odlučujući u određivanju puta kojim će se Francuska kretati.

image