Svet

Kina o zajedničkim vežbama s Rusijom: Produbljujemo partnerstvo i pokazujemo odlučnost

Vežba je osmišljena da pokaže odlučnost i sposobnosti obe strane da se zajednički suprotstave pretnjama pomorskoj bezbednosti i da očuvaju globalni i regionalni mir i stabilnost, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane
Kina o zajedničkim vežbama s Rusijom: Produbljujemo partnerstvo i pokazujemo odlučnost© Sun Zifa/China News Service

Zajedničke vojne vežbe oružanih snaga Narodne Republike Kine i Ruske Federacije, koje su ranije počele u južnoj Kini, imaju za cilj da prodube strateško partnerstvo i pokažu odlučnost i sposobnosti dve strane u zajedničkom suprotstavljanju bezbednosnim pretnjama, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

"U skladu sa godišnjim planom i bilateralnim sporazumima Kine i Rusije, početkom jula, u vodenom i vazdušnom prostoru u blizini grada Džanđang, koji se nalazi u provinciji Guangdong, na jugu zemlje, vojske dve zemlje počele su zajedničke vežbe 'Pomorska saradnja 2024'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da vežba, koja je u toku i koja će trajati otprilike do sredine jula, osmišljena je da pokaže odlučnost i sposobnosti obe strane da se zajednički suprotstave pretnjama pomorskoj bezbednosti i da očuvaju globalni i regionalni mir i stabilnost.

Osim toga, u Ministarstvu su naveli da će vežbe doprineti produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje.

"Vežbe će doprineti daljem produbljivanju kinesko-ruskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva i koordinacije u novoj eri", ističe se u saopštenju.

image