"Kalašnjikov" održao takmičenje za vojne novinare, predstavljena nova puška AK-19

Automatska puška AK-19 obećava, ne krijemo da je izrađena sa ciljem da postane novi proizvod koji će se izvoziti, poručuju iz kompanije

Koncern "Kalašnjikov" predstavio je novu, skraćenu, verziju automatske puške AK-19 i novi sistem za izviđanje "Kvazimačta", zajedno sa ostalim novim modelima oružja. 

Najnoviji model AK-19 znatno se razlikuje od modela iz 2019. godine, jer se radi o pušci koja ima kratku cev i dvostrani skrivač plamena, koji se dobro pokazao kod AK-12 i automata PPK-20. 

"Na svetskom tržištu postoji velika potreba za kompaktnim modelima. Ne krijem da smo ovu automatsku pušku napravili upravo sa fokusom na izvoz. Istovremeno, na ruskom domaćem tržištu jasno vidimo potražnju za takvim modelima od strane službi za sprovođenje zakona. Ocenjujemo da je ovo model čija perspektiva obećava", rekao je glavni konstruktor koncerna Sergej Uržumcev. 

Novinarima je predstavljen i novi sistem za izviđanje "Kvazimačta", za koji je rečeno da se vrlo dobro pokazao u praksi, u zoni Specijalne vojne operacije. 

Kako se navodi u današnjem saopštenju kompanije, prezentacija najnovijeg oružja za ruske medije organizovana je u okviru takmičenja vojnih novinara, koje se tradicionalno održava svake godine. Tim danima, "Kalašnjikov" upoznaje javnost sa najnovijim dostignućima odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije i novinarima daje mogućnost da se takmiče u praktičnom streljaštvu. 

Događaju su prisustvovali novinari TASS, "RIA Novosti" i nekih drugih medija, a učestvovali su i poznati blogeri, vojni veterani i oni koji su se borili u zoni Specijalne vojne operacije. Ove godine, pobedio je novinar agencije ANNA NEWS Ilja Katasonav. Takmičenje je održano juče, 13. avgusta, u okviru Međunarodnog vojno-tehničkog foruma "Armija-2023". 

"Često ponavljam da čovek sa oružjem nije pretnja, već branilac otadžbine i upravo tako na njega treba gledati u društvu. Mnogi od vas redovno idu u zonu u kojoj se vode borbe i zbog toga dobro shvatate koliko je bitno da se ume da se koristi oružje i da to nisu neke prazne reči", rekao je predsednik koncerna "Kalašnjikov" Alan Lušnjikov, obraćajući se okupljenim novinarima.