Kako se gradi deonica Iverak-Lajkovac, sve bliže Beograd

Radovi na izgradnji ove brze saobraćajnice počeli su polovinom 2019. godine, a tada je najavljeno da će se, kada se završe, od Beograda do Valjeva putovati 35 minuta

Radovi na jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata, izgradnji deonice Iverak- Lajkovac, su u punom jeku, izvode se svakodnevno i odvijaju po ugovorenoj dinamici, kažu u "Putevima Srbije".

 Brza saobraćajnica dužine 18,3 kilometara, koja je deo državnog puta Prvog B reda broj 27, Loznica-Valjevo-Lazarevac, predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Srbije i povezaće Valjevo sa auto-putem Miloš Veliki (E-763).

Radovi na izgradnji ove brze saobraćajnice počeli su polovinom 2019. godine, a tada je najavljeno da će se, kada se završe, od Beograda do Valjeva putovati 35 minuta.

U skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine radove izvodi kompanija "Čajna Šandong", i vredni su 158 miliona evra. Brza saobraćajnica projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat. 

"Na trasi se trenutno izvode završni radovi, pogotovo u delu od petlje Divci do petlje Lajkovac. Pri kraju su i radovi na mostovskim konstrukcijama, gde su hidro-izolacioni radovi pri kraju. Rade se izravnavajući slojevi asfalta i priprema se za završni sloj. Na delovima gde su završeni asfaltni slojevi intenzivno se radi na izgradnji zaštitne odbojne ograde, na trasi i na mostovima, ako i pešačke ograde", kaže Predrag Milanović, tehnički rukovodilac projekta na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac.

Napominje da se, pored intenzivnih građevinskih radova, paralelno izvode i radovi na javnoj rasveti, tako da će svi veći mostovi i kružne raskrsnice na ovoj brzoj saobraćajnici biti osvetljeni.