RT sa ruskom vojskom na nezamenjivim ruskim borbenim mašinama: I po blatu i vodi do pobede

Ruski samohodni artiljerijski sistem "akacija" može da se kreće u svim vremenskim uslovima, dok MLRS "grad" uspešno uništava neprijateljsko ljudstvo, tehniku, neprijateljska uporišta, minobacače i artiljeriju, kažu ruski vojnici

Nemačka redakcija RT-a posetila je artiljerijsku grupu "Vastok" i upoznala se sa ruskim oružjem koje "nikada nije izneverilo" rusku vojsku na frontu u zoni Specijalne vojne operacije.

"Oružje koje se nalazi iza mene, od milošte zovu 'bagrem' (akacija). Ali ne dozvolite da vas njeno ime prevari. Ova haubica ima ogromnu vatrenu moć", kaže novinar Ivan Poljanski.

Ruski vojnici tvrde da ih ovo vozilo nikada nije izneverilo, a služi im za najrazličitije ciljeve – uglavnom za udare na neprijateljsku tehniku.

Ovoj mašini ne smetaju ni neprohodni blatnjavi putevi. Po asfaltiranom putu se kreće 60 km na sat, a po poljskom 40, tvrdi vozač. "Može da ide i po blatu i po vodi", tvrdi komandant jedinice sa kodnim imenom "Vodolej".

Sa druge strane strašni MLRS "grad", potomak legendarne "kaćuše" iz Drugog svetskog rata takođe predstavlja ponos ruske vojske.

Ako dejstvuje baterija koja se sastoji od šest lansirnih vozila, biće pokrivena površina od 16 hektara, to je 22 fudbalska terena!

Ciljevi višecevnog bacača raketa "grad" su uglavnom ljudstvo, tehnika, neprijateljska uporišta, minobacači i artiljerija, kažu ruski vojnici. Kažu i da rade celu noć i dan, sedam dana u nedelji i da se uzdaju u ovo vozilo koje je uvek na dežurstvu, blizu vatrene pozicije.

Međutim, kako ih ne bi otkrili, stalno menjaju položaje, maskiraju vozilo i prekrivaju ga mrežama protiv dronova.

I jedno i drugo vozilo, zbog svoje vatrene moći, predstavljaju primamljivu metu za neprijatelja, ali i u takvim uslovima ruski vojnici ispunjavaju svoje zadatke.

"Borimo se za našu zemlju, našu Rusiju, za svoje porodice i bližnje. Zbog toga smo i došli ovde", poručuje ruska vojska.