Lukašenko sa predsednikom Mongolije: Produbljivanje bilateralne saradnje

Predsednik Belorusije i Uknagin Kurelsuk potpisali su 14 dokumenata o bilateralnoj saradnji u različitim oblastima između zemalja

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao se danas sa liderom Mongolije Uknaginom Kurelsukom u Ulan Batoru. 

Bilateralni program je tradicionalno počeo zvaničnim susretom na trgu ispred Državne palate, uz izvođenje himni i učešće vojnih lica čete počasne garde i konjske garde. Vojnici čete počasne garde bili su obučeni u istorijske kostime iz doba Džingis-kana.

"Osnovu naših odnosa stvorili su naše veoma bliske i tople veze za vreme postojanja Sovjetskog Saveza. Borili smo se sa vama protiv osvajača i okupatora, a danas smo došli kao glasnici dobre volje, kao vaši prijatelji da produbimo i proširimo naše odnose", rekao je Lukašenko.

On je istakao da je osnova svih međudržavnih odnosa ekonomija.

"Naši trgovinsko-ekonomski odnosi žele, blago rečeno, da budu mnogo bolji. Spremni smo da učinimo sve da doprinesemo dobrobiti mongolskog naroda", istakao je predsednik Belorusije.

Kao rezultat pregovora u Ulan Batoru, potpisano je 14 dokumenata o bilateralnoj saradnji u različitim oblastima između zemalja.

Nakon zvanične ceremonije dočeka, lideri zemalja su se uputili u zgradu Državne palate, gde se predsednik Belorusije upisao u Knjigu počasnih gostiju.

"Impresioniran sam lepotom zemlje sa večnim plavim nebom i gostoprimstvom naših mongolskih prijatelja u svim oblastima. Uveren sam da su naše države na pragu kvalitativno nove faze razvoj bilateralne saradnje", naveo je šef beloruske države u svojoj poruci.