Napeto u Novoj Kaledoniji posle prebacivanja aktivista za nezavisnost u Francusku

Tužilac je naveo da je prebacivanje pritvorenika pokreta nezavisnosti avionom u Francusku organizovano tokom noći "zbog osetljivosti procedure" i da su oni prebačeni da bi se istraga protiv njih nastavila "bez ikakvog pritiska"

U Novoj Kaledoniji su izbili novi nemiri u kojima su tokom noći zapaljene gradska većnica i zgrada policije nakon što je sedam pritvorenika, aktivista koji se zalažu za nezavisnost te francuske prekomorske teritorije, prebačeno u Francusku u istražni pritvor, saopštile su vlasti.

Odluka da se neki optuženi prebace u pritvorske centre u Francuskoj izazvala je negodovanje među aktivistima za nezavisnost, a celu akciju su nazvali "političkom deportacijom", rekao je glavni tužilac Iv Dupas, prenosi "Gardijan".

Tužilac je naveo da je prebacivanje pritvorenika avionom organizovano tokom noći "zbog osetljivosti procedure" i da su oni prebačeni da bi se istraga protiv njih nastavila "bez ikakvog pritiska".

Barikade su ponovo podignute širom glavnog ostrva, a sukobi između policije i demonstranata nastavljeni su većim intenzitetom. U saopštenju od danas, visoki komesar Republike u Novoj Kaledoniji, Luj Le Frans, naveo je da su u nedelju uveče počinjeni brojni prekršaji, uključujući požar u gradskoj većnici, prostorijama policije, napad na žandarmeriju i razna dela "vandalizma" u različitim naseljima Numee.

 Opširnije pročitajte ovde.