Ekonomija

"Envidija" razvija novi AI čip za kinesko tržište

Navodno, masovna proizvodnja bi mogla da počne krajem godine
"Envidija" razvija novi AI čip za kinesko tržište© Justin Sullivan/Getty Images

Kalifornijska kompanija "Envidija", navodno razvija novi čip veštačke inteligencije (AI) za kinesko tržište, a masovna proizvodnja čipa koji bi se mogao zvati B20 počinje krajem godine, dok će isporuke startovati u drugom kvartalu naredne godine, piše "Ejža tajms", pozivajući se na Rojters.

U izveštaju se navodi da će "Envidija" raditi sa "Inspurom", jednim od svojih distributera u Kini, ali je "Inspur" to demantovao i saopštio da do sada nije započeo nikakav posao i saradnju u vezi sa B20. 

U izveštaju Rojtersa se takođe navodi da će B20 biti dizajniran na način da se izbegne kršenje izvozne kontrole Sjedinjenih Država. 

Nejasno je, međutim, da li "Envidija" na kraju zaista može da lansira B20, pošto bi Vašington mogao da pooštri zabranu izvoza čipova. Pojedini mediji javljaju i da je velika verovatnoća da će X20 nakon revizije ministarstva trgovine SAD u oktobru- biti zabranjen za prodaju u Kini.

Uz to, SAD bi mogle razmotriti i proširenje kontrole izvoza čipova prodatih u druge azijske zemlje, kao što su Malezija, Indonezija i Tajland – ili čak proširenje kontrole na kineske kompanije u inostranstvu, iako bi to bilo teže implementirati.

U oktobru 2022, Biro za industriju i bezbednost američkog Ministarstva trgovine zabranio je izvoz A100 i H100 čipova u Kinu. Prošlog oktobra blokirane su isporuke A800 i H200 i nekih drugih AI čipova.

"Envidija" je tada lansirala tri AI čipa, uključujući H20, L20 i L2, za kinesko tržište. 

Performanse jednog čipa H20, nazvane "kastriranom verzijom" H100, su oko 15 odsto u odnosu na H100, iako za proizvodom i dalje vlada velika potražnja.

"Fajnenšel tajms" je procenio da bi "Envidijina" prodaja čipova H20 Kini ove godine mogla dostići vrednost od 12 milijardi dolara.

Američki zakonodavci su 9. maja predstavili zakon čiji je cilj da olakša Bajdenovoj administraciji da nametne kontrolu izvoza na modele veštačke inteligencije, što bi, kako kažu, smanjilo rizik da američka tehnologija dođe u pogrešne ruke. 

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian rekao je da će povezivanje trgovinskih i tehnoloških pitanja sa politikom i ideologijama i njihovo pretvaranje u alate ili čak insistiranje na razdvajanju i prekidu lanaca snabdevanja samo poremetiti normalnu trgovinu i međusobna ulaganja između Kine i SAD. 

image