Magazin

Šta nas čeka u 2024? Kosmičke misije, moždani čipovi i još nekoliko zanimljivih AI projekata

Tokom ove godine smo bili svedoci nekoliko značajnih događaja iz oblasti inovativnih tehnologija, veštačke inteligencije i biohakinga. Naredna godina će, kako tvrde stručnjaci, doneti još više zanimljivih projekata.
Šta nas čeka u 2024? Kosmičke misije, moždani čipovi i još nekoliko zanimljivih AI projekata© Canva / AI Magic tool

Stručnjaci iz oblasti veštačke inteligencije, automatizacije i robotike su ove godine bili vredni, a svetlost dana je ugledao veliki broj inovativnih projekata. Naredna godina će, po mišljenju stručnjaka, doneti još nekoliko sjajnih tehnoloških rešenja, a neka od njih biće dostupna i nama, običnim ljudima.

Misija Artemis u pohodu na Mesec

Tokom novembra meseca naredne godine, NASA sa svojim partnerima planira da na Mesec lansira drugu po redu misiju Artemis. Ukoliko sve bude išlo po planu, to će biti prvi let SLS (Space Launch System) rakete ka Zemljinom satelitu koji će imati i posadu. Očekuje se da Artemisov let oko Meseca traje 10 dana, a zadatak kosmonauta će biti da provere rad svih tehnologija koje su neophodne za život i rad u dalekom kosmosu.

Ovo će ujedno biti i najdalje što je čovek zašao u kosmički prostor, budući da će se učesnici misije otisnuti čak 370 hiljada kilometara daleko. Članovi posade su već odabrani i teku poslednje pripreme za let, a ukoliko sve prođe kako treba, naredni korak NASE će biti da se kosmonauti iskrcaju na Mesec i obiđu njegovu površinu.

Prve operacije ugradnje mozga-računara

Početkom novembra 2023. godine tehnološki mogul Ilon Mask najavio je da je njegova kompanije Neuralink započela odabir kandidata za ugradnju posebnih čipova pacijentima mlađim od 40 godina sa kvadriplegijom. Implementirani interfejs mozak-računar bi omogućio da se računarske funkcije izvode snagom uma, putem mehanizma "pomisli i klikni". Glavni cilj ovakvog interfejsa je da se paralizovanim pacijentima omogući da kontrolišu kompjuterski kursor i tastaturu.

Ono što je zanimljivije od same ugradnje čipa jeste činjenica da zahvat neće izvoditi običan, već robotski hirurg visine 213 centimetara koji će biti opremljen kamerama, senzorima i iglom i imati zadatak da pacijentu "utka" u moždano tkivo 64 niti od kojih je svaka obložena sa 16 programiranih elektroda. Sam zahvat će trajati oko 25minuta, a njegova cena oko 10.500 dolara uključujući i sve preglede i pripremu pacijenta. U narednoj godini Mask planira da se izvede 11 operacija ovog tipa.

Roboti-humanoidi za pomoć ljudima

Još jedan ambiciozan projekat koji nas u 2024. godini očekuje jeste zvanično lansiranje robota-humanoida u prodaju. Ovo znači da čelični pomoćnici više neće biti angažovani samo u fabrikama, već da će biti moguće kupiti jednog takvog robota i za lične potrebe. Ove godine Maskova kompanija Tesla je predstavila čak dva ažuriranja robota Optimus, koji sada znaju da samostalno hodaju i podižu predmete.

Tesla nije jedina kompanija koja je ponudila ovakve robote. Figjur je takođe predstavio svoje prve robote-humanoide, a njihov model Figjur 01, visok 170 centimetara i težak 60 kilograma sada može da radi bez napajanja punih pet sati. Zanimljivo je da je od momenta rađanja ideje do njene realizacije potrošeno samo 12 meseci. Nad sličnim projektom radi i kanadska kompanija Senkčuari AI - njihov Feniks je dobio integraciju sa ČetDžiPiTi-jem i može da izvršava čak 110 različitih komandi. Diveloperi Feniksa nazivaju i "prvim humanoidnim intelektom opšte primene na svetu".

Pametna odeća - odgovara na pozive, šalje poruke i sadržaj reprodukuje na dlanu

Za 2024. godinu startap Hjumejn je najavio lansiranje uređaja AI Pin, koje se na tržištu pozicionira kao element "pametne" odeće. Ovaj uređaj u aluminijumskom kućištu se na odeću fiksira uz pomoć magneta, a i pored toga što nema displej, korisniku omogućaja pregršt "pametnih" funkcija, budući da su u njega integrisani Majkrosoft i Open AI softveri sa veštačkom inteligencijom.

Uz ovaj dodatak mogu se zapisivati i slušati glasovne poruke, može se odgovarati na pozive, fotografisati i snimati, pa čak i prevoditi tekst u realnom vremenu i odgovarati na pitanja. Ukoliko korisnik poželi, uz pomoć specijalno dizajniranog lasera sve poruke mogu biti reprodukovane na dlanu. Cena ovakvog uređaja će biti 699 dolara, a eksperti smatraju da će on veoma brzo postati konkurent mobilnim telefonima za koje smo toliko vezani.

Korisnici Epla će konačno moći da "skinu" aplikaciju koja nije u Epl Storu

Za kraj, sjajna vest za sve korisnike Epl uređaja: već u prvoj polovini 2024. godine, kompanija će omogućiti "skidanje" aplikacija direktno sa sajtova njihovih divelopera, umesto dosadašnje prakse koja je podrazumevala da aplikacija mora biti u Epl Storu. U početku će ova funkcija biti dostupna samo korisnicima iz zemalja Evropske unije, budući da je cilj kompanije da što više odgovara lokalnim zakonima.

Konsalting agencija u oblasti tehnologija, DžiPi Bulhaund, je najavila da bi naredne godine Epl mogao implementirati još jedan novitet. U pitanju je pretraživač koji će biti potpuno "eds-fri", odnosno koji neće imati reklame. Na taj način Epl će "baciti" izazov Guglu, koji je do sada dominirao na tom tržištu, a pretpostavlja se da bi ovaj korak mogao promeniti i kompletan interfejs interneta.

image
VV inauguration
banner