Magazin

Mask traži dobrovoljca koji bi dopustio da robotski hirurg izvrši operativni zahvat ugradnje čipa

Neuralink, kompanija iza koje stoji biznismen Ilon Mask, je trenutno u potrazi za prvim dobrovoljcem koji bi bio voljan da ode "pod nož" robotskom hirurgu. Tokom zahvata bi ovaj futuristički hirurg po imenu R1 pacijentu "utkao" u moždano tkivo tanke žice sa elektrodama, pažljivo vodeći računa da ne dotakne krvne sudove.
Mask traži dobrovoljca koji bi dopustio da robotski hirurg izvrši operativni zahvat ugradnje čipa© Canva / Ekkasit919

Krajem maja ove godine kompanija Neuralink, čiji je vlasnik milijarder Ilon Mask, je najavila da je u potpunosti spremna da sprovede prva klinička ispitivanja na ljudima, nakon što je od američkog regulatrnog tela FDA stiglo i zvanično odobrenje za ovaj ambiciozni projekat. Mask je sa puno entizujazma ovu vest podelio i na nalogu svoje kompanije na Iks platformi, a kako je najavio, očekuje da moždani čipovi pomognu u lečenju brojnih bolesti.

Odobrenje "predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima", naveo je "Neuralink" na Iksu.

Ko je idealan kandidat za ugradnju mozga-računara

Sada je neurotehnološka kompanija u potrazi za prvim dobrovoljcem koji bi bio voljan da učestvuje u razvoju neurorobotike. Idealan kandidat bi bila osoba sa kvadriplegijom mlađa od 40 godina, kojoj bi se tokom zahvata u mozak ugradio čip sa preko hiljadu elektroda, navedeno je u saopštenju kompanije za Blumberg.

Implementirani interfejs mozak-računar (brain-computer interface - BCI) bi omogućio da se računarske funkcije izvode snagom uma, prikupljajući i analizirajući moždane signale. Glavni cilj ovakvog interfejsa je da se paralizovanim pacijentima omogući da kontrolišu kompjuterski kursor i tastaturu koristeći samo svoje misli putem mehanizma "pomisli i klikni".

Zahvat ne izvodi običan, već robotski hirurg R1

Međutim, ono što je zanimljivije od same ugradnje čipa jeste činjenica da zahvat neće izvoditi običan, već robotski hirurg visine 213 centimetara po imenu R1. Ovaj futuristički doktor, u potpunosti opremljen kamerama, senzorima i iglom, će imati zadatak da pacijentu "utka" u moždano tkivo 64 niti od kojih je svaka obložena sa 16 programiranih elektroda. Ukupan broj elektroda koji će pacijentu biti implemetiran u mozak je 1024, a prečnik svake niti je oko 1/14 prečnika ljudske dlake. Tokom zahvata, robot će posebno morati da vodi računa o tome da ne dotakne ni jedan krvni sud.

Za sada iz kompanije Neuralink nisu iznete informacije o tome da li će dobrovoljac biti plaćen ili ne za svoje žrtvovanje zarad nauke, kao ni da li će u programu učestvovati samo jedan ili više pacijenata. Jedino što se zna je da će ispitivanje trajati šest godina, preneo je Njujork Post.

image