Svet

Američke sankcije nebitne, Kina nabavlja "Envidijine" čipove preko preprodavaca

Iako SAD zabranjuju "Envidiji" i njihovim partnerima da prodaju čipove Kini, prodaja i kupovina čipova tamo nije nelegalna
Američke sankcije nebitne, Kina nabavlja "Envidijine" čipove preko preprodavacaGetty © Wong Yu Liang

Kineski univerziteti i istraživački instituti nedavno su nabavili najnovije "Envidija" čipove preko preprodavaca, uprkos tome što su SAD prošle godine proširile zabranu prodaje takve tehnologije Kini.

Agencija Rojters pregledala je tendersku dokumentaciju i navodi da je 10 kineskih subjekata kupilo napredne "Envidija" čipove ugrađene u serverske proizvode koje proizvodi "Super Majkro Kompjuter Ink", "Del" i tajvanski "Gigabajt Tehnolodži", nakon što su SAD 17. novembra proširile svoj embargo.

Konkretno, serveri su sadržavali neke od "Envidijinih" najnaprednijih čipova. Iako SAD zabranjuju "Envidiji" i njihovim partnerima da prodaju čipove Kini, čak i preko preprodavaca, prodaja i kupovina čipova nije nelegalna u Kini.

Rojters navodi da su preprodavci – njih 11 – slabo poznati kineski trgovci na malo i za sada se ne zna da li su za narudžbine koristili zalihe prikupljene pre nego što su SAD pooštrile ograničenja za izvoz čipova u novembru.

"Envidija" je saopštila da se u tenderima navode proizvodi koji su bili tražena roba i široko dostupni pre ograničenja. "Oni ne ukazuju na to da je neko od naših partnera prekršio pravila o kontroli izvoza i predstavljaju zanemarljiv deo proizvoda koji se prodaju širom sveta", rekao je portparol.

Među kupcima su bili Kineska akademija nauka, Institut za veštačku inteligenciju "Šandong", Uprava za zemljotrese u Hubeju, univerziteti "Šandong" i "Jugozapad", tehnološka investiciona firma u vlasništvu vlade provincije Heilongđang, državni centar za istraživanje vazduhoplovstva i centar za svemirsku nauku.

image
VV inauguration
banner