Svet

Kina kritikuje SAD zbog zabrane izvoza čipova: Nove mere štete trgovini

Kina je kritikovala pooštravanje američkih mera o izvozu poluprovodnika, ocenivši da su stvorile više prepreka trgovini i više neizvesnosti u industriji čipova
Kina kritikuje SAD zbog zabrane izvoza čipova: Nove mere štete trgoviniGetty © blackdovfx

Portparol kineskog Ministarstva trgovine ocenio je da nove restrikcije SAD na izvoz čipova za veštačku inteligenciju (AI) i alatke za pravljenje čipova  stvaraju prepreke u trgovini dveju zemalja.

"SAD su proširile koncept nacionalne bezbednosti, proizvoljno promenile pravila i pooštrile mere kontrole. To je ne samo postavilo više prepreka i nametnulo veći teret na saradnju američkih i kineskih kompanija, već je takođe stvorilo ogromnu nesigurnost za svetsku industriju poluprovodnika", rekao je portparol.

Bajdenova administracija je prošle nedelje revidirala regulativu kako bi  otežala i dodatno ograničila isporuku i pristup Kine američkim AI čipovima i alatima za proizvodnju čipova. Nova regulativa je, piše Rojters, deo većeg napora da se kineska industrija za proizvodnju čipova sputa zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost SAD.

Portparol je istakao da taj potez SAD "ozbiljno utiče na uzajamno korisnu saradnju kineskih i stranih preduzeća i šteti njihovim legitimnim pravima i interesima", kao i da su njime pogođene kompanije "Envidija" i "AMD".

"Kina je spremna da radi sa svim stranama na jačanju uzajamno korisne saradnje i promociji sigurnosti i stabilnosti svetske industrije poluprovodnika i lanca snabdevanja", poručio je portparol.

Nove američke mere stupaju na snagu 4. aprila.

image
VV inauguration
banner