Svet

Vašington razmatra sankcionisanje "Huavejeve" tajne mreže saradnika: Pretnja po bezbednost SAD

"Huavej" je prošle godine predstavio novi napredni telefon
Vašington razmatra sankcionisanje "Huavejeve" tajne mreže saradnika: Pretnja po bezbednost SADGetty © Future Publishing / Contributor

Bajdenova administracija razmatra da na crnu listu stavi brojne kineske kompanije koje proizvode poluprovodnike i koje su, navodno, povezane sa "Huavejom", nakon što je telekom gigant prošle godine zabeležio značajan tehnološki napredak, piše "Blumberg".

Takav potez bi označio još jednu eskalaciju u američkoj kampanji "obuzdavanja" kineske industrije poluprovodnika i veštačke inteligencije. Sankcije bi trebalo da pojačaju pritisak na kinesku firmu koja je uprkos sankcijama prošle godine predstavila mobilni telefon sa naprednim procesorom za koji su mnogi u Vašingtonu mislili da prevazilazi njihove mogućnosti.

Kompanije koje bi mogle da budu na crnoj listi uključuju proizvođače čipova "Ćingdao", "SvejŠur", "Šenžen Pensun", PST kao i vodećeg kineskog proizvođača memorijskih čipova, "ČangKsin memori tehnolodžiz".

"Dodavanje više kineskih kompanija na listu sankcionisanih entiteta je vrlo verovatno", smatra analitičar "Edison Li. "To je lako implementirati i opravdati, a dodatno će blokirati određene ključne kineske kompanije da budu u mogućnosti da iskoriste postojeće rupe u izvoznim ograničenjima".

Vlada SAD vrši pritisak na saveznike, uključujući Holandiju, Nemačku, Južnu Koreju i Japan, da dodatno pooštre ograničenja kineskom pristupu tehnologiji poluprovodnika. "Huavej" je jedna od kompanija u srcu te kampanje, kao i napora Pekinga da smanji svoje oslanjanje na zapadnu tehnologiju.

Nije jasno da li Ministarstvo trgovine, koje upravlja takozvanom listom sankcionisanih entiteta, ima dodatne dokaze koji povezuju kompanije sa "Huavejem", ali kako SAD imaju ovlašćenje da sankcionišu preduzeća koja vide kao opasnost za njihovu nacionalnu bezbednost, zvaničnici ne moraju nužno da dokazuju štetne ili nezakonite aktivnosti u prošlosti.

Neizvesno je kada će američki zvaničnici doneti konačnu odluku, rekli su izvori za "Blumberg", ističući da će tajming verovatno zavisiti od statusa odnosa između Vašingtona i Pekinga - na čijem poboljšanju su obe strane radile poslednjih meseci. Očekuje se da će ministarka finansija Dženet Jelen ponovo posetiti Kinu 2024. godine, a najviši zvaničnici su razmatrali mogućnost telefonskog razgovora predsednika Džozefa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga nekad ovog proleća.

"Huavej" je dodat na listu sankcionisanih entiteta 2019. godine, što znači da ne može da kupuje američku tehnologiju osim ako prodavci ne dobiju specijalnu izvoznu dozvolu od Ministarstva trgovine. Iako su te sankcije godinama uticale na proizvodnju pametnih telefona "Huavej", kompanija je u avgustu predstavila "mate 60" uređaj koji pokreće čip od sedam nanometara napravljen u Kini — i počela je da prodaje telefon dok je ministarka trgovine Đina Rejmondo bila u poseti zemlji.

image