Svet

U inat Amerikancima: Kina priprema fond od 27 milijardi dolara za industriju čipova

Osnivanje fonda poklopilo se sa pokušajima SAD da privole saveznike da dodatno ograniče pristup Kine industriji poluprovodnika
U inat Amerikancima: Kina priprema fond od 27 milijardi dolara za industriju čipovaGetty © Royalty-free

Kina je u procesu prikupljanja više od 27 milijardi dolara za svoj najveći fond za čipove do sada, ubrzavajući razvoj najsavremenijih tehnologija kako bi se suprotstavila američkoj kampanji sa ciljem da osujeti njen uspon.

Nacionalni investicioni fond za industriju integrisanih kola prikuplja kapital od lokalnih vlasti i državnih preduzeća koji bi trebalo da premaši 200 milijardi juana koliko ima u drugom fondu, prenosi "Blumberg" pozivajući se na upućene.

Poznata kao "Veliki fond", firma koju podržava država proširuje svoj delokrug upravo u trenutku kada se SAD spremaju da pooštre sankcije uvedene da bi se osujetio napredak kineske industrije čipova i veštačke inteligencije.

Osnivanje mnogo većeg fonda – koji direktno nadgleda moćno kinesko Ministarstvo tehnologije – signalizira oživljavanje napora da se iskoristi najveće svetsko tržište poluprovodnika nakon godina mešovitog uspeha sa centralnim upravljanjem. Kompanije "Huavei" i SMIH su morale su da se oslanjaju na tehnologiju američkog porekla da bi prošle godine napravili napredni procesor.

Očekuje se da će većina kapitala za "Veliki fond" doći od lokalnih samouprava, njihovih investicionih ogranaka i državnih preduzeća, dok će centralna vlada dati samo mali doprinos, rekao je jedan izvor. Cilj Pekinga je da udruži vredan kapital za velike projekte širom zemlje, što je ključni element u pristupu "cele zemlje" predsednika Si Đinpinga, dodaje izvor.

Inicijativa Pekinga pokrenuta je u trenutku dok SAD pokušavaju da privole saveznike, uključujući Holandiju, Nemačku, Južnu Koreju i Japan, da dodatno ograniče pristup Pekinga tehnologiji poluprovodnika i zapuše rupe u postojećoj kontroli izvoza.

image