Svet

Američke sankcije slabo rade: Kina kupila opremu za proizvodnju čipova vrednu 40 milijardi dolara

Uvoz mašina za proizvodnju čipova porastao je za 14 odsto prošle godine
Američke sankcije slabo rade: Kina kupila opremu za proizvodnju čipova vrednu 40 milijardi dolaraGetty © Sean Gallup / Staff

Kineski uvoz mašina za proizvodnju čipova skočio je prošle godine pošto su kompanije povećale investicije kako bi zaobišle ograničenja kojima SAD pokušavaju da sputaju industriju poluprovodnika u zemlji.

Uvoz mašina koje se koriste za pravljenje kompjuterskih čipova porastao je 14 odsto u 2023. na skoro 40 milijardi dolara, prenosi "Blumberg" na osnovu proračuna zvaničnih carinskih podataka. Do povećanja je došlo uprkos padu ukupnog uvoza od 5,5 odsto prošle godine, što naglašava koliko napora kineska vlada i industrija čipova ulažu da postanu samodovoljne.

Kineske kompanije za proizvodnju čipova ubrzano ulažu u nove fabrike poluprovodnika kako bi unapredile kapacitete zemlje i zaobišle kontrolu izvoza koju nameću SAD i njeni saveznici. Ta ograničenja otežavaju kineskim kompanijama da dobiju pristup mašinama potrebnim za proizvodnju najmoćnijih čipova - i usporavaju razvoj kineskog sektora visoke tehnologije, koji Vašington smatra pretnjom.

Kineski uvoz iz Holandije porastao je prošle godine uoči nove kontrole izvoza. U decembru je uvoz opreme za litografiju iz Holandije skočio skoro 1.000 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 1,1 milijardu dolara pošto su kompanije požurile da kupuje opremu uoči novih holandskih ograničenja ovog meseca.

image