Svet

Kina ulaže 40 milijardi dolara u domaću industriju čipova

Kina mora da bude samodovoljna u industriji poluprovodnika, poručio je Si Đinping
Kina ulaže 40 milijardi dolara u domaću industriju čipovaGetty © Justin Sullivan / Staff

Kina planira da pokrene novi investicioni fond za domaći sektor proizvodnje poluprovodnika koji će podržati država i koji će prikupiti oko 40 milijardi dolara, piše Rojters.

Novi fond biće verovatno najveći od tri koja je pokrenuo Kineski investicioni fond za industriju integrisanih kola, takođe poznat kao Veliki fond.

Sa 300 milijardi juana (41 milijarda dolara) novi fond nadmašuje slične iz 2014. i 2019. godine, koji su, prema vladinim izveštajima, prikupili 138,7 milijardi, odnosno 200 milijardi juana.

Jedna od glavnih oblasti ulaganja biće oprema za proizvodnju čipova, rekao je Rojtersu jedan od dvoje ljudi upoznatih sa planovima vlade.

Predsednik Si Đinping dugo je naglašavao potrebu da Kina postigne samodovoljnost u industriji poluprovodnika. Ta potreba je postala još hitnija nakon što je Vašington uveo niz mera za kontrolu izvoza u poslednjih nekoliko godina iz straha da bi Peking mogao da koristi napredne čipove za jačanje svojih vojnih sposobnosti.

U oktobru su SAD uvele sveobuhvatan paket sankcija kojim je Kini smanjen pristup naprednoj opremi za proizvodnju čipova, a saveznici SAD, Japan i Holandija preduzeli su slične korake.

Kinesko ministarstvo finansija planira da doprinese fondu sa 60 milijardi juana, rekao je jedan izvor.

image