Svet

I dalje u igri: Kina pronašla način da zaobiđe američka tehnološka ograničenja

"Huavej", koji je godinama pod američkim sankcijama, predstavio je novi model telefona tokom posete ministarke Đine Rejmondo Pekingu
I dalje u igri: Kina pronašla način da zaobiđe američka tehnološka ograničenjaGetty © Getty Images / Stringer

Dok je ministarka trgovine SAD Đina Rejmondo bila u poseti Kini ranije ove nedelje, kineski pametni telefon morskozelene boje pojavio se u prodaji i izazvao zabrinutost u Vašingtonu da američke sankcije nisu uspele da spreče Kinu da napravi ključni tehnološki napredak.

Novi pametni telefon kompanije "Huavej" – "mejt 60 pro" pokazao je da su upozorenja američkih proizvođača čipova da sankcije neće zaustaviti Kinu, ali će je podstaći da udvostruči napore za izgradnju alternativa američkoj tehnologiji bila tačna, piše "Vašington post".

"Mejt 60 pro" ima napredni čip koji je dizajniran i proizveden u Kini uprkos teškim kontrolama izvoza SAD koje imaju za cilj da spreče Kinu da tehnološki napreduje. Te sankcije je prvo uvela Trampova administracija i nastavljene su pod predsednikom Džozefom Bajdenom.

Čak je i tajming premijere telefona bio čin prkosa, a kineski državni mediji objavili su da je to pokazalo SAD da je trgovinski rat bio "neuspešan".

Pol Triolo iz kompanije za poslovno savetovanje "Olbrajt Stounbridž" iz Vašingtona nazvao je novi telefon "velikim udarcem za sve bivše dobavljače tehnologije 'Huaveja', uglavnom američke kompanije".

"Glavni geopolitički značaj bio je pokazati da je moguće potpuno dizajnirati bez američke tehnologije i dalje proizvoditi artikal koji možda nije tako dobar kao najnoviji zapadni modeli, ali je i dalje prilično sposoban", rekao je Triolo.

Koliko je moćan novi dizajn čipa ostaje otvoreno pitanje. "Huavej" telefon reklamira kao aparat koji će praviti napredak u "satelitskim komunikacijama".

Zvanični kineski emiter Si-Dži-Ti-En nazvao je telefon "prvim procesorom višeg ranga" od uvođenja američkih sankcija i dodao da je čip koji sadrži proizvela kompanija SMIC, delimično u vlasništvu kineske vlade.

"Vašington post" poziva se na izvore koji tvrde da "mejt 60 pro" ima 5G čip. Testovi brzine koje su rani kupci telefona objavili na društvenim mrežama sugerišu da su njegove performanse slične vrhunskim 5G telefonima. U julu je Rojters izvestio o skorom povratku "Huaveja" na tržište 5G telefona, pozivajući se na tri kompanije za istraživanje tehnologije.

"Nikei Ejža" prenosi, pozivajući se na izvore, da će SMIC koristiti ono što je poznato kao "7-nanometarski proces" da napravi čipove za "Huavej", što je najnapredniji nivo u Kini. Ajfoni koriste proces od četiri nanometra. Nanometar je mera veličine čipa, što je manje nanometara u procesu, to bolje, objašnjava "Vašington post".

Cilj sankcija SAD bio je da uspore napredak Kine u novim oblastima kao što su veštačka inteligencija i veliki podaci tako što će joj ukinuti mogućnost kupovine ili izgradnje naprednih poluprovodnika, koji su mozak ovih sistema. Otkrivanje domaćeg čipa od sedam nanometara sugeriše da se to nije dogodilo.

Stručnjaci iz industrije upozoravaju da je još prerano govoriti o tome koliko će kineske operacije proizvodnje čipova postati konkurentne. Ali jasno je da je Kina i dalje u igri.

"Ovo pokazuje da kineske kompanije poput 'Huaveja' još uvek imaju dovoljno mogućnosti za inovacije", rekao je Kris Miler, profesor na Univerzitetu Tafts. "Mislim da će to verovatno intenzivirati debatu u Vašingtonu o tome da li treba pooštriti ograničenja."

image