Ekonomija

Turska traži popust za ruski gas

Ankara će na sastanku sa predstavnicima Moskve zatražiti popust na energent koji uvozi iz Rusije od više od 25 odsto ili odlaganje plaćanja
Turska traži popust za ruski gaswww.globallookpress.com © © Marcus Brandt

Turska će zatražiti da dobije popust na ruski gas od više od 25 odsto na današnjem sastanku zvaničnika dve zemlje u Ankari, rekao je neimenovani turski zvaničnik, a preneo je "Blumberg".

Navodno, Turska će zatražiti da se niža cena gasa koju traži primenjuje u 2023, ali i retrospektivno za neke isplate u 2022, navodi se u tekstu koji se poziva na saznanja neimenovanog turskog zvaničnika o mogućim temama razgovora koji će biti održan iza zatvorenih vrata.

"Ukoliko Turska ne bude mogla da obezbedi popust na željenom nivou, onda će tražiti odlaganje plaćanja po mogućnosti do 2024", ističe se u tekstu i dodaje da turska vlada i državni uvoznik gasa Botas nisu komentarisali ove navode.

Od 59 milijardi kubnih metara gasa, koje je Turska uvezla prošle godine, nešto manje od polovine čini ruski gas.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi ukupna sredstva koja je država izdvojila za energente ove godine mogla dostići 100 milijardi dolara, duplo više nego prošle godine.

Konstatuje se i da političke i energetske veze dve zemlje jačaju, kao i da je Erdogan prihvatio predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da u Turskoj bude izgrađeno gasno čvorište, odakle bi se ovaj energent otpremao u Evropu. Turska je zatražila od ruske državne kompanije "Rosatom", koja gradi nuklearnu elektranu na turskoj mediteranskoj obali vrednu 20 milijardi dolara, da sagradi još jednu nuklearku.

image