Ekonomija

Kvadrat na moru 300 evra jeftiniji nego u Beogradu: Kolike su cene stanova u Crnoj Gori

Uprava za statistiku Crne Gore navodi da je prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici iznosila 1.760 evra, na primorju 2.110 evra
Kvadrat na moru 300 evra jeftiniji nego u Beogradu: Kolike su cene stanova u Crnoj GoriGetty © stock photo/Алексей Облов

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila je 1.820 evra, pokazali su podaci Monstata. Uprava za statistiku Crne Gore navodi da je prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici iznosila 1.760 evra, na primorju 2.110 evra, u središnjem regionu 960 evra, dok na severu zemlje nije zabeležena prodaja stanova u novogradnji, preneo je RTCG.

Monstat ističe da se u obračun prosečne cene kvadratnog metra stana u novogradnji uzimaju obzir stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Predmet posmatranja ovog istraživanja nisu bili stanovi starog stambenog fonda, kao niti ostale vrste nepokretnosti, kao što su poslovni objekti, zemljište i drugo, a istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već se odnosi na cene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora.

Prema poslednjim podacima koje je objavio Republički geodetski zavod (RGZ), na osnovu kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2024. godine, prosečan kvadrat stana u novogradnji u Beogradu bio je skuplji za oko 300 evra nego na moru i koštao je 2.400 evra. Na pojedinim opštinama, poput Starog grada i Savskog venca, kvadrat je skoro duplo skuplji nego na crnogorskom primorju.

image