Ekonomija

RT Balkan analiza: Koliko košta kvadrat u banjama i na planinama u Srbiji?

U agencijama za nekretnine kažu da ima više kategorija kupaca apartmana, a osim onih koji žele da ih uzmu zbog ličnog odmora, sve više je onih koji ulažu novac da bi iznajmljivali smeštaj turistima
RT Balkan analiza: Koliko košta kvadrat u banjama i na planinama u Srbiji?None © FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Kupovina nekretnine na planini ili u nekoj od domaćih banja, za one koji to sebi mogu da priušte, može biti odlična alternativa za odmor, ali se poslednjih godina pokazala i kao dobra investicija. Na sedam najtraženijih turističkih destinacija prošle godine prodato je više od 1.500 apartmana, a od toga više od 900 na Zlatiboru i oko 400 na Kopaoniku. Posle dve najpopularnije planine, najtraženije su Divčibare, a u agencijama za nekretnine kažu da su kupci zainteresovani i za apartmane u Vrnjačkoj banji, na Srebrnom jezeru i u Sokobanji.

Na planinama su se prošle godine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, mnogo više prodavali novi apartmani, u odnosu na stare, dok je u Vrnjačkoj banji ujednačena potražnja, ali je broj prodatih nekretnina simboličan u odnosu na planinske centre.

U agencijama za nekretnine kažu da ima više kategorija kupaca koji traže ovaj tip nekretnina, a osim onih koji žele da ih uzmu zbog ličnog odmora, sve više je onih koji ulažu novac da bi iznajmljivali smeštaj turistima. Mnogo od njih imaju dilemu - da li kupiti stan u nekom od većih gradova i izdavati ga u mesečni zakup ili apartman na planini oko kojeg ipak ima više posla oko izdavanja, ali se s druge strane može pronaći i povoljniji kvadrat, a i uzeti veća renta, jer se gosti smenjuju i zadržavaju se kraće.

Najveća potražnja na Kopaoniku i Zlatiboru

U Čajetini, kojoj teritorijalno pripada Zlatibor, je prošle godine prodato oko 630 apartmana čija izgradnja je tek završena, a prosečna cena u novogradnji je bila oko 1.615 evra. Najskuplji je koštao 2.750 evra, a najjeftiniji 742 evra. 

Prema podacima sajta 4zida.rs, prosečna oglašena cena stanova na Zlatiboru u staroj gradnji sada iznosi oko 2.000 evra po kvadratu, dok je za novogradnju potrebno u proseku izdvojiti još 100 evra više, jer se kvadrat kreće oko 2.120 evra. Prosek cena kuća je oko 1.580 evra po kvadratu.

U agencijama za nekretnine kažu da na Zlatiboru apartmane kupuju Beograđani, Novosađani, ali i ljudi iz dijaspore. Navode da se uglavnom prvo prodaju nekretnine male kvadrature - od 35 do 40 kvadrata.

"Ukoliko se odlučite za investiciju u planinskom okruženju, Kopaonik i Zlatibor su svakako nezaobilazne i popularne destinacije. Na Kopaoniku je u odnosu na prva dva kvartala ove godine došlo do blagog pada cena i sada prosečna cena stanova u staroj gradnji iznosi 2.085 evra za kvadrat, dok je za kuću na ovoj planini potrebno izdvojiti u proseku oko 1.220 evra po kvadratu", kaže Aleksandra Mihajlović.

U banjama rastu cene kvadrata 

Kada je reč o banjama, Vrnjačka Banja je jedna od najpopularnijih destinacija. Uživanje u termalnim izvorima, šetnjama kroz prelepe parkove u blizini Zapadne Morave čine Vrnjačku Banju primamljivom ne samo za odmor već i za kupovinu nekretnina. Prema podacima RGZ, prošle godine je prodato 15 apartmana u novogradnji po prosečnoj ceni od 1.325 evra i 19 u staroj gradnji po prosečnoj ceni od 1.100 evra. 

"Prosečno oglašena cena stanova u staroj gradnji u Vrnjačkoj Banji trenutno iznosi 1.671 evra za kvadrat što je za 100 evra niže nego u drugom kvartalu ove godine, dok je prosečna cena za stan u novogradnji sada 1.894 evra", kaže Aleksandra Mihajlović.

Sokobanja, je poslednjih godina jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji, jer pruža brojne mogućnosti za šetnje, planinarenje, ali i aktivnosti na vodi. Trenutno oglašene cene stanova u staroj gradnji u Sokobanji su niže od onih u Vrnjačkoj banji i kreću se oko 1.405 evra po kvadratu.

I ovde je došlo do pada cena za oko 150 evra u odnosu na drugi kvartal ove godine. Kada je reč o novogradnji cene se kreću od 1.156 do oko 2.000 evra po kvadratu. Za kupovinu kuće potrebno je
da se izdvoji u proseku 390 evra po kvadratu što je skoro upola manje nego za kuću u Vrnjačkoj banji.

Na Srebrnom jezeru najpovoljnije cene

Srebrno jezero se nalazi na samo sat vremena vožnje od Beograda, a na ovoj turističkoj destinaciji su cene nekretnina povoljnije u odnosu na planine i banje.

"U poređenju sa popularnim turističkim destinacijama kao što su Zlatibor i Kopaonik, Srebrno jezero nudi znatno povoljnije cene stanova i kuća. Da biste postali vlasnik nekretnine na "srpskom moru" potrebno je da u proseku izdvojite oko 1.000 evra po kvadratu za stan u novogradnji", kaže Aleksandra Mihajlović.

Prema podacima RGZ, prosečna cena kvadrata u novim zgradama koji su prodati prošle godine je bila 905 evra, dok su u staroj gradnji koštali 200 evra manje. 

image