Srbija i Balkan

Koliko Crna Gora zaista ima stanovnika: Bez stranaca značajno manji broj nego što je objavljeno

Podaci sa popisa pokazuju da se stanovništvo iselilo sa severa
Koliko Crna Gora zaista ima stanovnika: Bez stranaca značajno manji broj nego što je objavljenowww.globallookpress.com © Cindy Miller Hopkins / DanitaDel

Prema preliminarnim rezultatima popisa, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika. Demograf Miroslav Doderović objašnjava da, ako se oduzme broj stranaca, taj broj iznosi oko 540.000-545.000.

Naveo je i da su Podgorica, Tivat i Budva fokusne tačke koje ukazuju da je Crna Gora prosperitetna država, gde se stanovi grade i doseljavaju stranci, ali da kada se te tri tačke napuste, postoji proces depopulizacije.

Komentarišući preliminarne rezultate, istakao je da iseljavanje ovog puta kreće od Kotora, iz kojeg je otišlo 600-700 osoba, pa se prelilo na Cetinje, Nikšić... Proces se, dodaje, dalje usmerava ka Pljevljima, a jedan krak prema Mojkovcu i Kolašinu.

"Popis pokazuje da vidimo da imamo negativne stope prirodnog priraštaja, ali 2,5 odsto više stanovništva, što prepisujemo većem broju stranaca. Što se Kotora tiče, pokazuje se da se jedan deo domicilnog stanovništva iseljava, te da turizam nije samo faktor koji donosi novac, već da jedan deo stanovništva beži od turista i gužve. Pljevlja su se vratila na broj stanovnika iz 1921. godine", istakao je Doderović.

Sve manje stanovnika na severu zemlje

Na pitanje kada kreće depopularizacija severa, Doderović odgovara da je do toga krenula sa izgradnjom termoelektrane u Pljevljima i da on samo dobija na intenzitetu i dobija dramatične dimenzije.

"Nikšić je bio značajna industrijska baza, a kako se nakon 90-ih urušavala, to je iniciralo talas iseljavanja ka Podgorici", objasnio je Doderović.

Demograf naglašava da je Crnu Goru od devedesetih godina napustilo 150.000 ljudi, kao i da je najveći talas iseljavanja počeo 1992. godine sa ratovima, kada i počinje pad privredne aktivnosti i nezaposlenost.

Što se tiče porasta stanovništva u Podgorici, demograf smatra da je glavni grad zapravo postao jedan region.

"Podgorica je postala samostalna regija koja uključuje nove opštine Zetu i Tuzi, možemo priključiti i Danilovgrad, i to je jedna posebna regija, gde je vlada u prethodnom periodu ulagala značajna sredstva", rekao je Doderović i dodao da Podgorica ima značajne prostorne kapacitete, te da treba doneti zakon o glavnom gradu.

Doderović zaključuje da će intenzivni procesi iseljavanja sa severa za posledicu imati naseljavanje Podgorice i primorja.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počeo je 3. decembra i završen je 28. decembra. Podaci o veri, jeziku i naciji biće saopšteni narednih meseci.

image