Srbija i Balkan

Popis u Crnoj Gori: Kada ćemo znati rezultate o naciji i jeziku i zašto je uvedena tajnost podataka

Vlada Crne Gore proglasila je tajnim podacima svu dokumentaciju u vezi sa softverom koji se pravi kako bi građani mogli da imaju uvid u podatke unete u bazu
Popis u Crnoj Gori: Kada ćemo znati rezultate o naciji i jeziku i zašto je uvedena tajnost podataka© Milan Maricic/ATAImages

Objavljeni su preliminarni rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori, ali Uprava za statistiku (Monstat) nije saopštila podatke o takozvanim identitetskim pitanjima.

Za sada se zna da je zabeležen porast broja popisanih stanovnika od dva odsto u odnosu na popis iz 2011. godine.

U pitanju su "sirovi" podaci o broju popisanih stanovnika, domaćinstava i stanova. Zato se ne zna da li je taj broj rezultat realnog porasta broja stanovnika Crne Gore ili je na rezultate uticao povećan priliv Ukrajinca i Rusa u poslednje dve godine.

Sledi posao unosa podataka u baze koji će početi 1. februara, a potom i njihova obrada.

Postavlja se pitanje kada ćemo saznati podatke o veroispovesti, jeziku koji stanovništvo govori, kao i kako su se izjasnili kojoj naciji pripadaju.

Radiće se u dve smene

Podaci o identitetskim pitanjima biće najpre uneti u baze podataka, pojasnio je direktor Monstata Miroslav Pejović.

Odabrani su operateri koji će unositi podatke, a radiće se u dve smene kako bi se proces ubrzao.

Potom sledi obrada podataka koja podrazumeva statističku kontrolu, uparivanje sa svim ostalim administrativnim izvorima podataka.

Proces će dodatno odužiti to što će građani imati pravo da izvrše uvid u svoje popisnice i tako provere verodostojnost podataka koji su uneti u bazu.

Procena je da bi podaci mogli da budu objavljeni u roku od tri do najkasnije šest meseci.

Vlada dokumentaciju o softveru proglasila tajnim podacima 

Na zahtev opozicije za svrhe provere podataka biće napravljen poseban softver. Za sada je spremljena tenderska dokumentacija za program, a biće raspisan po usvajanju plana javnih nabavki.

Deo javnosti sumnja da se proces objavljivanja podataka o veri, naciji i jeziku namerno prolongira, kao da se neko plaši rezultata.

Sumnju je dodatno podgrejalo to što je predsednik Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za proveru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva Boris Marković podneo ostavku na tu funkciju.

Zato se sada očekuje da Vlada Crne Gore najpre imenuje novog šefa komisije.

Takođe, Vlada Crne Gore proglasila je specifikaciju za izradu softvera tajnim podacima. To obuhvata ne samo podatke koji se direktno odnose na softver, već i izveštaje i zapisnike sa sednica spomenute Komisije.

Rešenjem od 4. decembra 2023. stepenom tajnosti "interno" već je proglašen prvi izveštaj o radu Komisije, a navodi se da je to učinjeno jer su u pitanju "bezbednosno sigurnosni podaci koji mogu da predstavljaju opasnost za državu".

Kako je danas dodatno pojašnjeno iz Monstata, vlada je tajnost uvela zbog zaštite od eventualnih hakerskih napada koji bi mogli da kompromituju podatke dobijene na popisu.

Podsetimo da je i u Srbiji bilo potrebno više meseci da bi bili objavljeni podaci o nacionalnoj pripadnosti. Popis je sproveden u oktobru, a podatke o identitetskim pitanjima smo saznali u aprilu.

Ipak, potrebno je napomenuti da postoji velika razlika u brojnosti podataka. Popis u Srbiji je obuhvatio podatke o više od šest miliona stanovnika koje je bilo potrebno uneti i analizirati, dok se u Crnoj Gori radi o tek nešto više od 600.000 popisanih.

image