Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Zašto je popis u Crnoj Gori za DPS i Mila "opasan i neregularan"?

Strah od popisa, to je u osnovi strah od svojih razornih nedela, kaže za RT Balkan književnik iz Crne Gore Milutin Mićović
RT Balkan istražuje: Zašto je popis u Crnoj Gori za DPS i Mila "opasan i neregularan"?© РТ Балкан

Pošto su popisi dok su oni vladali bili "objektivni, demokratski i slobodni", a popis koji organizuje tridesetoavgustovska većina je, kako je juče rekao Milo Đukanović, "opasan i neregularan", i tim popisom "ideolozi Velike Srbije žele da posrbe Crnu Goru", Glavni odbor DPS sinoć je odlučio da ova partija bojkotuje popis stanovništva Crne Gore koji počinje 1. novembra.

Vršilac dužnosti predsednika DPS-a Danijel Živković ponovio je, na konferenciji za novinare u ponedeljak, stav stranke da "nema ambijenta za održavanje regularnog popisa" te da je cilj popisa "etnički inženjering".

Zašto se DPS boji popisa u ovom trenutku, može li njihov poziv na bojkot da ugrozi proces, da li su se u stranici Mila Đukanovića sami "dosetili" bojkota ili im je neko pripomogao, pitanja su na koja crnogorska javnost uglavnom naslućuje odgovore.

"Strah od popisa, to je u osnovi strah od sebe i svojih razornih nedela", kaže za RT Balkan književnik iz Crne Gore Milutin Mićović..

Dva razloga

Po njegovim rečima, "strah DPS-a od popisa leži u dva osnovna razloga: strah od sopstvenog političkog kraha i strah od bunara svoje nečiste političke savesti".

"DPS je za vreme svoje trodecenijske vladavine, podelio po srcu državotvorni narod Crne Gore, Srbe-Crnogorce, deleći srpski jezik, srpsku crkvu, srpsku istoriju Crne Gore na dva nepomirljiva dela. Na toj podeli je vladao i stvarao svoju političku, 'državotvornu' karijeru uz pomoć manjina i zapadno-evropskih centara. Na tom idejnom kriminalu stoje svi drugi oblici DPS-ovog kriminala. Stvarale su neku 'novu' Crnu Goru, iznutra razarajući onu pravu, njegoševsku. To su nazivali slobodom, a oslanjali se na ropsku poslušnost ultracrnogoraca, unižavajući i razarajući srpski narod i srpsku kulturu u Crnoj Gori", veli Mićović.

Jovan Markuš, bivši gradonačelnik Cetinja za RT Balkan kaže da je "sasvim logično da se DPS i Milo Đukanović boje popisa" jer će kroz popis izaći "sve njihove prevare i sve njihove gadosti".

"Ne u detalje da se može pokrenuti sudski postupak, ali, budite sigurni, ako tamo neka njihova blagajnica, sekretarica ima po tri-četiri stana, jasno će biti šta se radilo i na nižim nivoima, a kamoli tek na višim. Drugo, ko je vršio popis 1991, 2011. godine? Sve ono što su tada radili izaći će na videlo i sasvim je normalno da oni sada traže bojkot i tvrde da popis neće biti regularan. Pa, kako su popisi koje su oni vršili bili regularni a ovaj sad nije", pita Markuš.

On je uveren da pozivom na bojkot, tom velikom pričom, u stranci "bivšeg predsednika, diktatora Đukanovića samo pokušavaju da skrenu pažnju sa stvari koje treba rešavati kada su u pitanju korupcija i kriminal".

"Što se tiče pitanja može li poziv na bojkot da ugrozi popis, imaju li za to snage, moj odgovor je da oni uopšte ne moraju da se odazovu. Ako neće ne moraju, biće popisani oni koji hoće, a onda će to pokazati i rezultati popisa... Mislim da rade u korist svoje štete. Drugo, nisam siguran da će i njihovi članovi prihvatiti ono što im oni kažu, jer, da budemo pošteni, nisu svi članovi DPS bili korumpirani i nisu svi bili lopovi", kaže Markuš.

Srpski jezik ubedljivo prvi 

Bivši gradonačelnik Cetinja uveren je i da se u DPS-u nisu do kraja sami setili bojkota već da im je ta ideja u neku ruku i – "došapnuta".

"Videli ste histeriju hrvatskih poslanika, videli ste šta priča Tonino Picula, sad su oni strašno zabrinuti za Crnu Goru. Neka se oni bave sobom. Problem je što su oni već vršili ispitivanja javnog mnjenja i ta ispitivanja pokazala su nešto sasvim drugo od onog što je bilo 2011. Sigurno je da je ubedljivo prvi srpski jezik, a kada je u pitanju izjašnjavanje o naciji, narodnosti, i tu će biti promena u odnosu na 2011. godinu", uveren je Markuš.

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković za RT Balkan kaže da popos prevashodno smeta DPS-u zato što će se sada "srpski narod oslobođen straha, ucena, pritisaka, izjasniti slobodno i u većem broju nego što se tako izjašnjavao proteklih decenija".

"Dakle, strah ih je da će srpski narod porasti na popisu stanovništva. Drugi razlog za strah je činjenica da se oni plaše onih mehanizama i ucena koje su koristili na ranijim popisima. Njihova odluka o bojkotu neće ugroziti celi proces. Smatram, da je pošteno da ako već zagovaraju bojkot budu spremni i da prihvate odgovornost i plate novčane kazne za one građane koji budu bojkotovali popis jer su kazne do 500 evra ako odbijete da se izjasnite kada vam popisivači dođu na vrata", kaže Dajković.

On veruje da su "odluku o bojkotu u DPS-u doneli sami iz čisto političkih i manipualtivnih razloga".

"Samim tim mislim da će sami biti krivi za ono što će uslediti. A uslediće veliki porast broja Srba u Crnoj Gori. Kako kažu kod nas – sam pao, sam se ubio", reči su Dajkovića.

Izraz nemoći

Politički analitičar iz Crne Gore Boško Vukićević uveren je da je "očekivana odluka DPS-a o bojkotu popisa izraz nemoći prevaziđene partije da se suprotstavi procesu obnove istorijskog identiteta Crne Gore".

"Istu nemoć u svojim jalovim i monotonim intervencijama iskazuje i Milo Đukanović. U periodu zalaska neslavne karijere i uoči izvesnih sudskih procesa, jedino što on može da ponudi crnogorskoj javnosti jeste politička impotencija. Pozivati opadajući broj pristalica na svesno kršenje zakona i izlagati ih riziku plaćanja visokih novčanih kazni (što radnji daje nemoralnu primesu), nikako ne može zaustaviti povratak naše države svojim korenima i srpskom identitetu. Crna Gora obnavlja status srpske države", navodi jutros Vukićević.

On smatra da je "očigledna namera onih, kojima su slobodni ljudi na izborima oduzeli oruđe nacionalne diskriminacije, da patetičnim pokušajem bojkota ospore legitimitet prvog slobodnog popisa".

"To će se pokazati uzaludnim - povratak Crne Gore sebi je nezaustavljiv. Prvi slobodan popis imaće dalekosežne posledice, koje će obuhvatati nezaobilazne ustavne promene, očekivana regionalna zbližavanja, ali i buduće pozicioniranje naše zemlje u okviru multipolarnog sveta", smatra Vukićević.

Čista računica

Književnik iz Podgorice Bećir Vuković za RT Balkan kaže da je "stvar jasna i da DPS što se tiče bojkota popisa od nečega beži".

"A beži od istine. Beži, prvo, od uvida u imovinu koju je opljačkao od naroda, odnosno, od države. A šta je prethodna vlast sve opljačkala, nikad niko neće moći popisati. Beže od sređivanja biračkog spiska, beže od uvida koliko je građana pobeglo glavom bez obzira iz Crne Gore, beže od istine koliko koga ima u Crnoj Gori, i kojim jezikom govore", kaže Bećirović.

Po njemu, "inženjering bivše vlasti na čelu sa diktatorom Đukanovićem temeljio se na antisrpstvu i udarima na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori".

"Sada, kad su ga dominantno Srbi oburdali sa prestola, beži sa popisa da bi se i dalje na nekoj laži održao u političkom opticaju. Koliko toliko hteo bi da ošteti istinu koliko Srba živi u Crnoj Gori. To je, pored bežanja od popisa imovine, glavni razlog bojkota popisa. Antisrpstvo je bio i ostao glavni posao Mila Đukanovića. Antisrpstvo je glavna privredna grana, glavna osnova spoljne politike, kao i unutrašnje, rečju, dosadašnja Crna Gora počivala je na antisrpstvu", reči su Vukovića.

Naš sagovornik uveren je da "sada, kad su se stvari promenile i Đukanović oburdan sa vlasti", "počinje da vuče očajničke poteze".

"Kako god, ako bojkotujete popis, biće manje Crnogoraca. To vam je čista računica. Toliko zna svako ko se sam ume obuti. Ne izaći na popis slično je neizlasku na izbore. Niste izašli na izbore, i vaš kandidat nema jedan glas", zaključuje Vuković.

image