Ekonomija

Hrvatski pokušaj da spusti cene kirije: Za izdavanje stanova strancima pitaće se komšije

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se 40 odsto ukupnog stambenog fonda ne koristi za stanovanje
Hrvatski pokušaj da spusti cene kirije: Za izdavanje stanova strancima pitaće se komšijeGetty © Sanja Baljkas

Predlogom novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada u Hrvatskoj bi moglo da bude ograničeno izdavanje stanova turistima ili stranim radnicima, uz neophodnu saglasnost 80 odsto stanara zgrade u slučajevima kada ih ima više od četvoro i kada nisu u srodstvu, objavio je portal "Poslovni.hr". Hrvatska privredna komora (HGK) snažno podržava predlog novog zakona, jer očekuju da će omogućiti bolje upravljanje stambenim jedinicama u korist stanara.

Ova organizacija dodaje da bi to doprinelo i razvoju održivog turizma i boljoj ponudi turističkih smeštajnih kapaciteta. Potpredsednica HGK za građevinarstvo i saobraćaj Mirjana Čagalj navodi da bi predlog novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada trebalo da "omogući više stanova na tržištu za dugoročno stanovanje, a samim tim i niže zakupnine".

"Kvalitetniji i stroži uslovi kratkoročnog zakupa osiguravaju da stambene jedinice služe svojoj prvobitnoj nameni – stanovanju", naglasila je Mirjana Čagalj.

Dodala je da je ovo je i demografska mera "jer će mladim porodicama, ali i svima ostalima biti na raspolaganju veći broj stambenih jedinica".

Predlog novog zakona izneo je u četvrtak na sednici hrvatske vlade njen potpredsednik i ministar prostornog planiranja, građevinarstva i državne imovine Branko Bačić. On je napomenuo da je ovo prvi put da se zakonskim aktom definiše održavanje i upravljanje višenamenskim stambenim zgradama.

Navedeno ograničenje pretvaranja stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog zakupa Bačić je pravdao činjenicom da se u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 40 odsto ukupnog stambenog fonda ne koristi za stanovanje.

image