Ekonomija

Međunarodna energetska agencija upozorava: Moguće nestašice gasa u Evropi naredne godine

Ukoliko se ne obnovi uvoz iz Rusije, Evropa bi mogla da se suoči sa ozbiljnim nestašicama gasa naredne zime
Međunarodna energetska agencija upozorava: Moguće nestašice gasa u Evropi naredne godine© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija ima dovoljno gasa za ovu zimu, ali naredne godine moglo bi da dođe do nestašica ukoliko Rusija bude prekinula izvoz energenta u EU, rekli su u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), prenosi Rojters.

Rusija je tokom 2022. godine značajno smanjila izvoz gasa u Evropsku uniju, kao odgovor na anitruske sankcije tog bloka.

Evropa je ove godine uspela da izbegne drastične nestašice energenata, u velikoj meri zahvaljujući vanrednim merama EU i relativno toplom vremenu, ali to najverovatnije neće biti održivo na duži rok.

Drastičan skok cena energenata teško je pogodio domaćinstva širom Evrope, a mnoga preduzeća bila su primorana obustave rad usled neizdrživo visokih troškova.

Ukoliko bi Rusija nastavila da smanjuje količinu izvezenog gasa, a kineska potražnja za tim energentom skoči nakon otvaranja te države posle posle pandemije korona virusa, EU bi mogla da bude "u minusu" od čak 27 milijardi kubnih metara gasa tokom 2023. godine. Ukupna potrošnja gasa u EU tokom 2021. godine iznosila je 412 milijardi kubnih metara gasa, prenosi Rojters.

"Ovo je ozbiljan izazov", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Nestašica gasa mogla bi da bude ublažena povećavanjem subvencija za renoviranje energetski neefikasnih zgrada, zamenom grejanja na fosilna goriva sa toplotnim pumpama i značajnim ulaganjem u obnovljivu energiju, rekli su u IEA.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je formiranje evropskog "fonda za solidarnost" kako bi se prikupio novac za investicije u energetiku, prenosi britanska agencija.

Fon der Lajenova je rekla da je snabdevanje gasom "obezbeđeno za ovu godinu", kao i da se EU priprema za sledeću.

Države članice EU diskutovaće o pripremama za sledeću zimu na samitu u Briselu u utorak. Ipak, mnoge od njih i dalje se ne slažu o merama koje treba usvojiti, uključujući i uvođenje maksimalne cene gasa, prenosi Rojters.

Trafigura takođe predviđa tešku godinu za Evropu

Kompanija "Trafigura", jedan od vodećih svetskih trgovaca sirovinama, takođe je u svom nedavno objavljenom izveštaju objavila da će Evropa 2023. morati da uveze "ogromne količine" tečnog prirodnog gasa (LNG) kako bi nadoknadila ozbiljno smanjen dotok iz Rusije, preneo je "Blumberg".

"Kako bi se privukle pošiljke LNG-a iz drugih regiona, cene gasa u Evropi moraće da ostanu povišene", napominje "Trafigura".

Sigurnost snabdevanja tečnim prirodnim gasom ostaće problem za Evropu i posle sledeće zime.

"Očekujemo da će tržišta gasa i LNG-a ostati nestabilna. Dok bi Evropa ove zime trebalo da izbegne nestanak struje korišćenjem zaliha i smanjenjem potrošnje, od 2023. godine će morati da uvozi ogromne količine LNG-a s obzirom na ogromno smanjenje tokova iz Rusije", saopštila je ova francuska multinacionalna kompanija za trgovinu sa sedištem u Singapuru.

image