Rusija

Peskov: Oslobodivši se gasne "zavisnosti od Rusije", EU postala zavisna od SAD

Portparol Kremlja rekao je da sada, kada Evropljani svakodnevno gube milijarde evra, te milijarde dolara se već zarađuju u Vašingtonu
Peskov: Oslobodivši se gasne "zavisnosti od Rusije",  EU postala zavisna od SADwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Evropa, navodeći da u situaciji sa gasom želi da se oslobodi "zavisnosti od Rusije", ne kaže da je menja za zavisnost od Amerike, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu za kanal «Rusija 1».

"U pozadini apsurdne želje, apsolutno izbezumljene, kako kažu Evropljani, 'da se otarase zavisnosti od Rusije'. Ali istovremeno ne kažu da žele da zamene jednu zavisnost drugom zavisnošću. Oni su sada zavisnost od Rusije zamenili za zavisnost od američkog tečnog prirodnog gasa", poručio je Peskov.

On je napomenuo da je to "potpuno ista zavisnost, samo da je mnogo manje kompromisa".

"A sada, kada Evropljani svakodnevno gube milijarde evra, ove milijarde dolara se već zarađuju u Vašingtonu", dodao je Peskov.

Zapad ignorisao zabrinutost Rusije oko sprovođenja sporazuma iz Minska 

Peskov je istakao da su Zapad kao i ostali učesnici u pregovaračkom procesu ignorisali zabrinutost Rusije oko sprovođenja sporazuma iz Minska, kao i da je to ono što je prethodilo početku specijalne vojne operacije.

"Vremenom je to postalo očigledno, i opet su predsednik Putin i drugi naši predstavnici to stalno ponavljali i izjavljivali. Ali to je sve ignorisano od strane ostalih učesnika", naglasio je Peskov.

Ranije je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za nemački list "Cajt" izjavila da je stvarna svrha sporazuma iz Minska 2014. godine bio pokušaj da se Ukrajini da vremena kako bi se pripremila za rat sa Rusijom. Bivša nemačka kancelarka je tom prilikom rekla da sumnja da su zemlje NATO-a tada mogle da učine onoliko koliko sada čine da pomognu Ukrajini.

Kolektivni Zapad nas ne voli i neće nas voleti

Portparol Kremlja je rekao da Zapad ne voli Rusiju i da je neće voleti.

"Niko nas ne voli i neće nas posebno voleti. Ali nama to i ne treba", naglasio je on i pojasnio da "neko voli Rusiju, a da to nije manji deo sveta", a kada kaže da "nas niko ne voli", misli na "Zapad".

Peskov je dodao da Rusija treba da ima liniju sigurnosti, jer će morati da živi u uslovima sukoba.

"Ne pomeramo se, već smo stigli na stanicu koja se zove 'konfrontacija'. I treba da budemo sabrani, moćni i moramo da imamo liniju sigurnosti, jer još uvek moramo da živimo u uslovima sukoba", zaključio je ruski zvaničnik.

image