Ekonomija

Dolar protiv juana: Kina na putu da oslabi globalnu dominaciju dolara

Peking se zalaže za trgovinu naftom u juanima
Dolar protiv juana: Kina na putu da oslabi globalnu dominaciju dolarawww.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Na samitu sa arapskim liderima prošle sedmice, kineski predsednik Si Đinping zalagao se za rešavanje trgovine energentima u kineskim juanima — potez koji bi dugoročno mogao da oslabi globalnu dominaciju američkog dolara.

Si je na samitu rekao da će Kina nastaviti da uvozi velike količine nafte i gasa iz zalivskih država i da će svoje račune plaćati u kineskim juanima, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova. Većina svetske trgovine je sada denominirana u američkim dolarima, podseća "Biznis insajder".

"Platforma za berzu nafte i prirodnog gasa u Šangaju biće u potpunosti iskorišćena za plaćanje u juanima u trgovini naftom i gasom", rekao je Si, stoji u transkriptu njegovog govora koji je objavio državni list "Čajna dejli". On nije precizirao kada će izmena stupiti na snagu.

Nije jasno da li neka od zemalja Zaliva prihvata taj predlog, ali Saudijska Arabija - najveći svetski izvoznik nafte - je u pregovorima sa svojim glavnim kupcem Kinom, o upotrebi takozvanog "petrojuana".

Ako dogovor bude postignut, time bi ulog američkog dolara kao svetske rezervne valute bila smanjena, što bi podstaklo "dedolarizaciju".

"Saudijci imaju mnogo toga da kupe od Kine, a Kina ima mnogo da kupi od Saudijske Arabije. Zašto bi obavljali transakcije u valuti treće strane i snosili sve ove troškove kursa?", rekao je za Si-En-Bi-Si Gal Luft, direktor istraživačkog centra Instituta za analizu globalne bezbednosti. Kina već koristi juan za kupovinu ruskih energenata.

Kina ima ambicije da juan učini najdominantnijom rezervnom valutom na svetu, ali pred njom je dug put, uglavnom zato što Peking i dalje čvrsto upravlja njegovom vrednošću. Takođe, juan trenutno nije u potpunosti konvertibilan u druge valute na globalnom tržištu, podseća "Biznis insajder".

Si je posetio Saudijsku Arabiju u jeku pojačanih tenzija između Rijada i Vašingtona.

Tokom posete kineskog lidera, potpisani su investicioni ugovori vredni oko 50 milijardi dolara, rekao je za "Blumberg" Kalid Al Falih, ministar investicija kraljevine. On nije precizirao da li taj iznos uključuje poslove sa drugim arapskim zemljama.

image