Ekonomija

Nova odluka NBS: Da li će biti jeftiniji krediti u dinarima

Izvršni odbor je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto
Nova odluka NBS: Da li će biti jeftiniji krediti u dinarimaGetty © stock photo/Miljan Živković

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. Smanjena je i stopa na depozitne olakšice na 4,5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 7 odsto. To znači da će krediti u dinarima biti jeftiniji.

Ovo je očekivana odluka, jer je većina analitičara prognozirala da bi i NBS i Evropska centralna banka (ECB) danas mogle da nastave da smanjuju kamatne stope i da će obe centralne banke cene zaduživanja smanjiti za 25 baznih poena. ECB će, takođe, danas saopštiti svoju odluku.

Narodna banka Srbije je početkom nedelje predstavila Nacrt novog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i novi mehanizam kojim planira da od 1. januara 2025. ograniči kamatne stope na gotovinske, potrošačke i stambene kredite.

Iz NBS su saopštili da je Izvršni odbor, donoseći odluku o smanjeu kamata imao u vidu da se inflacija od maja nalazi u granicama cilja, što iznosi 3 plus/minus 1,5 odsto, kao i da se do kraja perioda projekcije očekuje njeno kretanje unutar tih granica, sa tendencijom njenog daljeg smanjivanja ka centralnoj projekciji cilja.

"Uzimajući u obzir ostvareno i očekivano kretanje ključnih faktora inflacije, a pre svega dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope. Izvršni odbor je procenio da, i pored započetog ublažavanja, monetarna politika i dalje ima restriktivan karakter", saopštili su iz NBS.

Oni su naveli da će i u narednom periodu zadržati oprezan pristup u relaksaciji monetarnih uslova, a da će dalje odluke monetarne politike zavisiti od podataka o inflaciji i makroekonomskim kretanjima koji budu pristizali.

"Iako nešto postepenije nego što se prethodno očekivalo, usporavanje globalne inflacije se nastavlja, uz doprinos faktora i na strani ponude, i na strani tražnje. Na strani ponude, u pravcu usporavanja inflacije delovale su prethodno snižene cene energenata i hrane, kao i obezbeđeno bolje funkcionisanje globalnih lanaca snabdevanja. Na strani tražnje dezinflatorno još deluju kamatne stope vodećih centralnih banaka, koje će, realno posmatrano, biti povišene još neko vreme", saopštili su iz NBS.

Naveli su da je Izvršni odbor imao u vidu da relevantne institucije predviđaju blago opadajući trend kretanja svetske cene nafte u narednom periodu, zahvaljujući poboljšanju ponude nafte na svetskom tržištu od strane zemalja OPEK plus, kao i sporijem rastu tražnje za naftom.

Inflacija u julu 4,3 odsto

Iz NBS su naveli da se inflacija u Srbiji nalazi u granicama cilja i na putanji koja je u skladu s njihovom projekcijom.

"U julu je međugodišnja inflacija iznosila 4,3%, dok je mesečna inflacija bila na nivou od 0,4%, što je jednako prosečnim mesečnim ostvarenjima od početka godine. Rast inflacije u julu delom je bio posledica i međunarodnih kretanja, pri čemu su mesečnu dinamiku inflacije obeležila poskupljenja pojedinih kategorija prerađene hrane – hleba, kafe i konditorskih proizvoda, na čije cene se odražava rast cena ovih proizvoda na svetskom tržištu ili sirovina u njihovoj proizvodnji, kao i rast cena usluga", saopštili su iz NBS.

Dodali su da bi u narednom periodu inflacija trebalo da nastavi da se kreće u granicama cilja, s tim da će do kraja ove godine usporiti na oko 4%, a zatim će se tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od 3%.

"Tome će najviše doprineti i dalje restriktivni monetarni uslovi, niža uvozna inflacija i inflaciona očekivanja, kao i očekivani pad svetske cene nafte u skladu s fjučersima. U pravcu niže inflacije trebalo bi da deluje i akcija 'Najbolja cena', koja je planirana da traje do kraja oktobra i koja ima za cilj očuvanje životnog standarda građana", ukazali su iz NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. oktobra 2024. godine.

image