Ekonomija

Nemci neće, ali ima ko hoće: Rusija postala najveći izvoznik nafte u Kinu

Rafinerija u Švetu rezervisala je odgovarajući kapacitet za kazahstansku naftu, poručili su iz nemačkog Ministarstva ekonomije
Nemci neće, ali ima ko hoće: Rusija postala najveći izvoznik nafte u KinuGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da neće kupovati rusku naftu sledeće godine, prenose "RIA Novosti".

"Rafinerije nafte u Lojni i Švetu više neće naručivati rusku naftu u sledećoj godini", poručio je portparol Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je objasnilo da je od januara 2023. godine rafinerija u Švetu rezervisala odgovarajući kapacitet za kazahstansku naftu u sistemu cevovoda.

"Ovo nije prijavljivanje za naftu, već rezervacija za transport nafte koja je neophodna, na primer, za prolaz kazahstanske nafte", objasnio je on.

Za razliku od Nemaca, Kinezi su postali najveći potrošači ruske nafte. Rusija je u novembru izvezla u Kinu 7,8 miliona tona nafte i postala njen najveći snabdevač ovom vrstom goriva. Generalna uprava carina NR Kine danas je objavila podatke da je Ruska Federacija prošlog meseca pretekla Saudijsku Arabiju, čiji je obim isporuke iznosio 6,6 miliona tona.

Rusija je u odnosu na oktobar povećala izvoz u Kinu za samo 1 odsto, dok je izvoz iz Saudijske Arabije pao za skoro 17 odsto.

Isporuke ruske nafte u Kinu u periodu od januara do novembra, povećane su u odnosu na prethodnu godinu za 10,2 odsto i iznose 79,78 miliona tona. 

Šef ruske kompanije Nikolaj Tokarev ranije je rekao da je "Transnjeft" primio zahtev za puštanje nafte kroz naftovod "Družba" iz Poljske i Nemačke tokom naredne godine uprkos izjavama zvaničnika da će odbiti isporuke.

"Najavili su da od 1. januara neće uzimati naftu iz Rusije, a mi smo dobili zahteve poljskih potrošača koji traže tri miliona tona za sledeću godinu i 360 hiljada tona za decembar. Takođe, Nemačka je već podnela zahtev za prvi kvartal", rekao je Tokarev.

Nemačka vlada je 16. septembra saopštila da će voditi razgovore sa Kabinetom ministara Kazahstana o kupovini nafte sa naftovodom "Družba" kako bi se obezbedile dodatne količine za rafineriju u gradu Švedu. Istog meseca, kazahstanski ministar energetike Bolat Akčulakov nije isključio mogućnost takvih razgovora, ali je dodao da je "ovo pitanje tranzita jer Kazahstan nema direktnu granicu sa Evropskom unijom".

image