Rusija

Poljska i Nemačka mole za još nafte kroz "Družbu"

Šef "Transnjefta" Nikolaj Tokarev kaže da su Poljska i Nemačka uputile zahtev za isporuku tri miliona tona nafte u 2023. godini
Poljska i Nemačka mole za još nafte kroz "Družbu"www.globallookpress.com © Igor Grussak

"Transnjeft" je već primio zahtev za puštanje nafte kroz naftovod "Družba" iz Poljske i Nemačke tokom naredne godine uprkos izjavama zvaničnika da će odbiti isporuke, rekao je šef ruske kompanije Nikolaj Tokarev u intervjuu za TV Rusija 24.

"Najavili su da od 1. januara neće uzimati naftu iz Rusije, a mi smo dobili zahteve poljskih potrošača koji traže tri miliona tona za sledeću godinu i 360 hiljada tona za decembar. Takođe, Nemačka je već podnela zahtev za prvi kvartal", rekao je Tokarev.

Prema rečima Tokareva, količina ruske nafte koja se pušta kroz "Družbu" preko Ukrajine ostaje ista.

"Južni krak 'Družbe', koji transportuje naftu preko teritorije Ukrajine do Slovačke, Češke i Mađarske, radiće u istom obimu, pošto su za njih napravljeni izuzeci, imaće one količine koje su i do sada trošili – oko 12 miliona tona godišnje", rekao je on.

Naftovod "Družba" počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brjansk, a zatim se račva na dva dela - severni, koji ide preko teritorije Belorusije, Poljske, Nemačke, i južni, preko teritorije Ukrajine, Češke, Slovačke, Mađarske.

Mađarska pozvala EK da analizira posledice sankcija

Mađarska je pozvala Evropsku komisiju da pažljivo analizira posledice antiruskih sankcija po evropske zemlje, izjavio je savetnik premijera zemlje Balaš Orban.

Prema njegovom mišljenju, posebno je važno proceniti uticaj sankcija na pojedine države članice zajednice u kontekstu energetske krize koja se odvija. Najavio je da će Mađarska tražiti odstupanje od sankcija EU protiv Rusije u energetskom sektoru i drugim oblastima gde "sankcije više štete evropskim zemljama nego Rusiji".

"Energija je za nas zabranjena zona", rekao je zvaničnik i dodao da će rezultati nacionalnih konsultacija o sankcijama EU protiv Rusije, koje su završene prošle nedelje, biti sumirani u januaru.

Prema podacima "Euraktiva", Mađarska je prošle nedelje napravila izuzetak za sankcionisanje tri ruska zvaničnika jer su iz energetskog sektora. Orban je ovaj potez opravdao rečima da je uvođenje sankcija ovim licima neprihvatljivo zbog energetske bezbednosti zemlje.

Mađarska i dalje dobija od Rusije glavni deo nafte i gasa kroz naftovod "Družba" i gasovod "Turski tok" na osnovu dugoročnih ugovora. Ranije je premijer Viktor Orban pozvao EU da ukine energetske sankcije Rusiji do kraja godine, a kada se razgovaralo o osmom i devetom paketu sankcija, Mađarska je izdejstvovala izuzeće od ograničenja na rusko gorivo koje dolazi cevovodima i na sektor nuklearne energije.

image