Ekonomija

Uvoz ruskog zlata u Švajcarsku porastao uprkos sankcijama, prenose mediji

Kako ukazuju podaci švajcarske carinske službe, u novembru je iz Rusije stiglo 6,4 tone zlata u vrednosti od 344 miliona švajcarskih franaka (347,70 miliona evra), prenose švajcarske novine "Tages ancajger"
Uvoz ruskog zlata u Švajcarsku porastao uprkos sankcijama, prenose medijiGetty © Mario Tama/Getty Images

Obim trgovine između Rusije i Švajcarske porastao je otkako su Moskvi uvedene sankcije zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, objavio je "Tages ancajger", pozivajući se na podatke švajcarske carine.

Kako taj medij navodi, izvoz iz Švajcarske, koji prevashodno čine farmaceutski proizvodi, porastao je za 19 odsto, dok je uvoz iz Rusije od početka prošle godine skočio za 54 odsto. Porast uvoza iz Rusije navodno je posledica povećanih isporuka zlata, koje su predmet posebnih sankcija u Švajcarskoj.

Švajcarska se u avgustu pridružila zemljama EU u zabrani trgovanjem ruskim zlatom i proizvodima od zlata, što očito nije sprečilo uvoz dragocenog metala iz Rusije.

Kako podaci švajcarske carinske službe ukazuju, u novembru je iz Rusije stiglo 6,4 tone zlata u vrednosti od 344 miliona švajcarskih franaka (347,70 miliona evra). Identitet kupca ruskog zlata je, međutim, nepoznat.

"Tages ancajger" spekuliše da je veliki deo zlata ušao u Švajcarsku, koja je i sama glavni globalni centar za preradu tog plemenitog metala, preko trećih zemalja i navodno iz Dubaija.

Švajcarsko udruženje proizvođača i trgovaca plemenitim metalima saopštilo je da nema nikakve veze sa ruskim zlatom.

EU je u julu donela sedmi paket sankcija Rusiji, koji uključuje zabranu "direktne ili indirektne kupovine, uvoza ili transfera zlata i zlatnog nakita" poreklom iz Rusije, kao i zabranu izvoza iz Rusije u blok. Ograničenja su takođe usmerena na izvoz zlatnih predmeta prerađenih u trećim zemljama.

image