Ekonomija

Nemački izvoz neočekivano pao tokom novembra

Najveća privreda Evrope nastavlja da se muči, recesija sve izvesnija
Nemački izvoz neočekivano pao tokom novembrawww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Nemački izvoz neočekivano je pao tokom novembra u trenutku kada su visoka inflacija i tržišne nestabilnosti nastavile da pritiskaju najveću evropsku privredu.

Izvoz je tokom tog meseca pao za 0,3 odsto, dok je tokom oktobra zabeležio rast od 0,8 odsto, pokazuju podaci savezne kancelarije za statistike, prenosi Rojters.

Tokom novembra zabeležen je i pad uvoza od 3,3 odsto, što je značajno više od oko 0,5 odsto koliko su predviđali analitičari. Zabeležen je pad uvoza i iz Sjedinjenih Američkih Država i iz Evropske unije, navodi britanska agencija.

"Kako Kina i Sjedinjene Države budu slabile, izvoz će nastaviti da pati", rekao je glavni ekonomista banke "Hauk Aufhauser Lampe" Aleksandar Kruger.

"Izvozni sektor podržava izglede za blagu recesiju", precizirao je Kruger.

Istraživanje objavljeno u ponedeljak pokazalo je da se pad u nemačkom proizvodnom sektoru zbog poboljšane dostupnosti materijala donekle ublažio tokom decembra, iako slabija potražnja i dalje utiče na proizvođače, preneo je Rojters.

Ekonomski institut "Ifo" utvrdio je da je u decembru treći mesec zaredom zabeležen pad broj kompanija iz proizvodnog sektora koje prijavljuju probleme sa nestašicom materijala.

image