Ekonomija

Banka Engleske: Britanija suočena sa povećanim rizikom uporne visoke inflacije

Glavni ekonomista BoE upozorava da bi kamatne stope moge dugo da ostanu visoke
Banka Engleske: Britanija suočena sa povećanim rizikom uporne visoke inflacijewww.globallookpress.com © Thomas Krych/Keystone Press Agency

Glavni ekonomista Banke Engleske (BoE) Hju Pil upozorio je da se Velika Britanija suočava sa ozbiljnijom pretnjom uporno visoke inflacije, što ukazuje da bi kamatne stope možda morale da ostanu više duže.

Pil je u svom govoru u Njujorku, naveo da je "izraziti" problem inflacije u Velikoj Britaniji kombinacija najgorih povećanja cena i u SAD i u Evropi.

On je rekao da je BoE u početku morala da se nosi sa porastom cena prirodnog gasa, ali je rizik da inflacija ostane na visokom nivou pojačan niskom nezaposlenošću, Britancima koji napuštaju tržište rada i kompanijama kojima je relativno lako da podignu cenu svojih proizvoda, prenosi "Fajnenšl tajms".

Kao odgovor na to, naveo je Pil, Komitet za monetarnu politiku centralne banke podigao je kamatne stope sa 0,1 odsto u decembru 2021. na 3,5 odsto prošlog meseca, u seriji od devet uzastopnih povećanja, ali je malo verovatno da je tome kraj.

"Izraziti kontekst koji preovladava u UK — više cene prirodnog gasa u kombinaciji sa skučenim tržištem rada, nepovoljnim razvojem ponude radne snage i uskim grlima na tržištu robe - stvara potencijal da se inflacija pokaže upornijom", rekao je Pil i dodao da će ova kombinacija "snažno uticati" na njegovu monetarnu politiku u narednim mesecima.

Pil je postavio tri inflatorna izazova sa kojima su centralne banke morale da se suoče širom sveta: podizanje kamatnih stopa sa ultra niskih na normalnije nivoe, sposobnost kompanija da podignu cene i energetski šok zbog drastičnog pada uvoza ruskog gasa.

On je rekao da se sve napredne zemlje suočavaju sa prvim problemom, SAD i Velika Britanija moraju da se izbore sa drugim, a evropske zemlje se i dalje bore sa trećim, iako su veleprodajne cene energenata naglo pale poslednjih nedelja.

Ekonomisti očekuju da je inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostigla vrhunac od 11,1 odsto u oktobru i da će ta stopa naglo pasti ove godine kako rast cena energenata "ispadne" iz godišnjeg poređenja.

Ali s obzirom da je nezaposlenost blizu 50-godišnjeg minimuma, plate u privatnom sektoru rastu po godišnjoj stopi od blizu 7 procenata i kompanije očekuju da će ove godine ponovo naglo povećati cene, Pil smatra da će inflacija ostati znatno iznad cilja od dva procenta BoE.

To će, smatra on, dovesti do toga da BoE još više poveća kamatne stope i zadržati ih visokim.

Finansijska tržišta očekuju da će BoE do ovog leta povećati kamatne stope za još jedan procentni poen na 4,5 odsto i da će ih zadržati na tom nivou do proleća 2024. godine, ali i da stope neće pasti ispod četiri odsto do kraja sledeće godine.

image