Ekonomija

Moskovska berza počela da trguje u juanima

Novi fond kojim se trguje na berzi pruža investitorima dodatnu priliku da ojačaju portfelje i ulažu u kinesku valutu
Moskovska berza počela da trguje u juanimawww.globallookpress.com © Sergey Petrov

Na Moskovskoj berzi danas je počelo trgovanje prvog rusko-kineskog zajedničkog investicionog fonda koji posluje u kineskim juanima "Prvi – štedni fond u juanima", kojim upravlja kompanija "Pervaja" (Prva), saopšteno je na sajtu berze.

Novi fond kojim se trguje na berzi pruža investitorima dodatnu priliku da ojačaju portfelje i ulažu u kinesku valutu.

Fond ulaže u instrumente tržišta novca denominirane u juanima i obveznice ruskih kompanija denominirane u juanima. Kako se nove emisije takvih obveznica pojavljuju na ruskom tržištu, one će biti uključene u portfelj fonda, pod uslovom da budu u skladu sa njegovim zahtevima.

Referentni pokazatelj fonda je RUSFAR CNI (prosečna stopa obezbeđenog finansiranja u Rusiji) indikator vrednosti obezbeđenog novca u juanima, koji izračunava Moskovska berza na osnovu repo transakcija sa centralnom drugom ugovornom stranom sa sertifikatima o učešću u kliringu namirenim u juanima.

Direktor sektora za tržište kapitala Moskovske berze Boris Blohin rekao je da pokretanje prvog berzanskog fonda u juanima otvara novi tržišni segment i pruža svim kategorijama klijenata dodatne mogućnosti za ulaganje u kinesku valutu.

"Za ovaj proizvod vidimo interesovanje kako kompanija za upravljanje, tako i institucionalnih i maloprodajnih investitora. Uvereni smo da će se ponuda finansijskih instrumenata RMB povećati",  naglasio je Blohin.

Potpredsednica kompanije za upravljanje "Prvi" Ekaterina Vasiljeva izjavila je da je diversifikacija jedno od glavnih pravila investitora.

"Novi proizvod kompanije za upravljanje omogućava ne samo da zaštiti sredstva od inflacije, već i da plasirate svoju štednju i primate prihod u juanima sa niskim nivoom rizika. Istovremeno, juan ne nosi takve troškove kao što su, evro i američki dolar, za koje banke i brokerske kompanije nameću naknade za skladištenje. Aktivno upravljanje vam omogućava da brzo odgovorite na promene na tržištu", naglasila je Vasiljeva.

Cena akcije u trenutku formiranja fonda je deset rubalja, dok je minimalni iznos ulaganja jedna akcija. Trgovine i obračuni se obavljaju u ruskim rubljama i kineskim juanima. Fond je dostupan za kupovinu na individualnom investicionom računu.

image