Ekonomija

Kineska privreda tokom 2022. ostvarila rast od tri odsto

Ekonomsko stanje u drugoj ekonomiji sveta stabilno, i pored globalnih nestabilnosti
Kineska privreda tokom 2022. ostvarila rast od tri odstowww.globallookpress.com © Cfoto

Kineski bruto društveni proizvod (BDP) porastao je tri posto tokom 2022. i sada iznosi 17,93 biliona dolara, objavio je Nacionalni biro za statistike Kine.

Druga ekonomija sveta uspela je ostvari solidne ekonomske pokazatelje i pored teške godine, koju su karakterisale geopolitička nestabilnost i porast broja zaraženih od korona virusa, piše "Global tajms".

Uprkos blagom usporavanju tokom poslednjeg kvartala, kineska privreda je i dalje ostvarila bolji ekonomski rast od većine razvijenih država, uključujući i SAD. Prosečan kineski ekonomski rast tokom poslednje tri godine iznosi 4,57 odsto, što je takođe bolje od proseka razvijenih zemalja.

"Nacionalna privreda nastavlja da se razvija i pored pritisaka, ekonomski učinak je dostigao novi nivo, zaposlenost i cene su stabilni, životi ljudi se popravljaju a sveukupno stanje društvenog i ekonomskog razvoja je stabilno", rekao je direktor tog biroa Kang Ji na konferenciji za novinare.

Ipak, on je dodao i da osnove ekonomskog oporavka nisu stabilne zbog komplikovane međunarodne situacije, koju karaktere pad potražnje, promenljiva ponuda i očekivani pad svetskog privrednog rasta.

Stručnjaci očekuju da će ekonomski rast Kine tokom ove godine dostići pet odsto, podstaknut povećanom domaćom potrošnjom, u trenutku kada se mnoge zemlje nalaze na ivici recesije.

Kineska privreda je tokom 2021. porasla 8,4 odsto, dok je tokom 2020, koju je karakterisala pandemija korona virusa, ekonomski rast bio 2,3 posto. Kina je te godine bila jedina vodeća ekonomija koja je uspela da ostvari ekonomski rast.

image