Ekonomija

Ništa od trgovinskog rata SAD i EU: Sporazum o trgovini čistom energijom na stolu

SAD su tražile da se izgradi "stabilan stub" proizvodnje kako bi se preokrenula decenija deindustrijalizacije i zavisnosti od kineskih proizvođača
Ništa od trgovinskog rata SAD i EU: Sporazum o trgovini čistom energijom na stoluwww.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Američka ministarka energetike Dženifer Granholm pokušala je da ublaži tenzije u slobodnoj trgovini čistom energijom sa EU. Ona je istakla da administracija predsednika Džozefa Bajdena "želi da izgradi lance snabdevanja sa zemljama čije vrednosti dele".

Kako prenosi "Fajnenšl tajms", danas se vode pregovari o sporazumu slobodne trgovine u vezi sa čistom energijom evropskih proizvođača.

To bi, prema rečima ministarke, trebalo da ublaži zabrinutost Evrope da će 369 milijardi američkih dolara novih subvencija, grantova i zajmova za energiju sa niskim sadržajem ugljenika, isisati kapital sa one strane Atlantika.

"Ne želimo da vidimo nikakvo trgovinsko rivalstvo. Mi razgovaramo sa našim kolegama iz EU o tome kako da budemo sigurni da ćemo ostvariti ciljeve tako da svi budu zadovoljni", rekla je Granholm.

SAD su tražile da se izgradi "stabilan stub" proizvodnje kako bi se preokrenula decenija deindustrijalizacije i zavisnosti od kineskih proizvođača.

Saopštenje je objavljeno nakon što je EU ublažila mere državne pomoći, dozvoljavajući svojim članicama da izjednače subvencije u slučaju da postoji rizik od preusmeravanja investicija iz evropskog bloka.

Cilj predsednika Džozefa Bajdena je da se emisija ugljen-dioksida u SAD prepolovi do 2030. godine.

image