Ekonomija

"Global tajms": Kina ima lek za američku inflaciju

Sve zavisi od toga da li Vašington ima hrabrosti da napravi mudar izbor, piše kineski sajt
"Global tajms": Kina ima lek za američku inflacijuGetty © Michael M. Santiago

Potrošačke cene u Kini porasle su za jedan odsto u februaru u odnosu na prethodnu godinu, što je najsporiji rast, pokazuju podaci kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Stopa inflacije, u određenoj meri, potvrđuje nedavnu prognozu zamenika guvernera Narodne banke Kine Lija Guođanga koji je rekao da se očekuje da inflacija ostane blaga u 2023. godine, kao i da će moći da se izađe na kraj sa ukupnim inflatornim pritiskom, piše "Global tajms".

Podrazumeva se da će umeren i stabilan trend inflacije omogućiti centralnoj banci Kine da koristi sredstva monetarne politike koja su potrebna za podršku oporavku kineske ekonomije, što je takođe važna osnova da se zemlja odupre uvezenoj inflaciji izazvanoj monetarnom politikom SAD, regionalnim geopolitičkim sukobom i američkoj carini na uvoz kineske robe, navodi kineski sajt.

Prethodno su na Zapadu izrazili zabrinutost da bi ekonomski oporavak Kine mogao da pomogne globalnu inflaciju, ali izgleda da se od tih strahova odustalo jer će kineski oporavak više biti vođen potrošnjom, nego investicijama. 

U međuvremenu, na drugoj strani Pacifika, rastu neizvesnost i konfuzija u vezi sa smerom monetarne politike Vašingtona. Nakon što je upozorenje izazvalo nagli pad američkih akcija, predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel nedavno je ublažio taj ton, rekavši da će kreatori politike sačekati nova radna mesta i podatke o inflaciji pre nego što odluče za koliko će povećati kamatne stope kasnije ovog meseca. Ipak, Pauel je potvrdio da će doći do povećanja kamatnih stopa.

Dvosmisleni signali koje FED šalje, u određenoj meri odražavaju unutrašnju borbu američke centralne banke oko toga kako obuzdati inflaciju. Iako se čini da je inflacija u SAD ove godine u padu kao rezultat pooštravanja monetarne politike FED-a, nesporno je da je potrebno još povećanja kamatnih stopa ukoliko padne u željeni opseg.

Međutim, kontinuirano povećanje kamatnih stopa već je povećalo rizike da američka ekonomija sklizne u recesiju, pa je malo verovatno da će se trenutna "ekonomska glavobolja" sa kojom se SAD suočavaju, samo rešiti signaliziranjem FED-a o usmeravanju tržišnih očekivanja i prilagođavanju monetarnog zaoštravanja. 

To znači da bi, uz blagu inflaciju u Kini ove godine, poboljšanje ekonomskih i trgovinskih odnosa Kine i SAD moglo da ublaži inflatorni pritisak u Sjedinjenim Državama, piše "Global tajms".

Nije tajna, dodaje se, da se američki kreatori ekonomske politike suočavaju sa teškim političkim izborom između obuzdavanja inflacije i izbegavanja recesije, ali ako postoji drugi način da se inflacija stavi pod kontrolu, izbor ne bi bio tako težak kao sada.

Sve, zapravo, zavisi od spremnosti Vašingtona da preduzme značajne korake kako bi zaista poboljšao kinesko-američke ekonomske i trgovinske odnose, što bi doprinelo ublažavanju ekonomskih problema u SAD, napominje kineski sajt.

Primera radi, navodi se, administracija Džozefa Bajdena treba da ozbiljno razmisli o ukidanju carina na kinesku robu, nametnutih tokom Trampove ere. Čak su i američki zvaničnici eksplicitno priznali da neke od tarifa nisu bile strateške i da su, umesto toga, povećale troškove Amerikancima.

Američki potrošači snose 92,4 odsto troškova tarifa koje se primenjuju na kinesku robu, navodi se u izveštaju koji je objavila agencija za investitore "Mudis". Takođe, prema studiji koju je naručio Američko-kineski poslovni savet 2021. godine, trgovinski rat SAD i Kine doveo je do najvećeg gubitka radnih mesta u SAD - čak 245.000, ali postepeno smanjenje carina na obe strane podstaklo bi rast i dovelo do dodatnih 145.000 radnih mesta do 2025. godine.

Ukidanje carina na uvoz kineske robe vremenom bi smanjilo inflaciju u SAD za jedan odsto, rekao je bivši američki ambasador u Singapuru Dejvid Adelman.

Drugo, SAD treba da ublaže ograničenja za kineske investicije u zemlji. Mnogi proizvodi i usluge koje kineske kompanije nude mogu zapravo da pomognu u smanjenju troškova za američke potrošače.

Ograničenje ulaganja kineskih kompanija podiglo je troškove u mnogim oblastima kao što je izgradnja 5G mreže.

Treće, SAD treba da smanje tehnološke sankcije kineskim kompanijama. Postojeći pritisak na "tehnološko odvajanje" od SAD uveliko je poremetio globalne industrijske i lance snabdevanja, što se je dovelo do većih troškova u lancu snabdevanja za američke potrošače, što je štetno za napore SAD da smanje inflaciju, navodi kineski sajt.

Visoka inflacija u SAD proizvod je preteranih monetarnih podsticaja Vašingtona i strukturnih neravnoteža koje treba rešiti prilagođavanjem ekonomije, ali stabilni kinesko-američki ekonomski i trgovinski odnosi mogli bi da pomognu u suzbijanju inflacije. 

Na kraju krajeva, sve će zavisiti od toga da li Vašington ima hrabrosti da napravi tako mudar izbor, zaključuje "Global tajms".

image