Ekonomija

Rojters: Krah "Silikon veli benk" najveća bankarska katastrofa od 2008. godine

Sudbina milijardi dolara u neosiguranim depozitima u SVB ostaje neizvesna, dok će se posledice po bankarski sistem tek pokazati
Rojters: Krah "Silikon veli benk" najveća bankarska katastrofa od 2008. godineGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Bankarska kompanija "Silikon veli benk" (SVB) u petak je zabeležila drugi najveći bankarski krah još od finansijske krize 2008. godine, piše Rojters, dok ga Si-En-En naziva drugim najvećim u istoriji SAD.

Regulatori iz Kalifornije zatvorili su banku u petak i imenovali Federalnu korporaciju za osiguranje depozita (FDIC) kao stečajnog upravnika koji će se odrediti sudbinu njene imovine.

Prema pisanju Rojtersa, krah SVB najveća je bankarska katastrofa otkako je "Vašington mjutuel" propao 2008. godine, a koji se pokazao kao veznik finansijske krize koja će godinama potresati američku, ali i svetsku ekonomiju.

Kako ocenjuje britanska agencija, razlog za propast SVB predstavlja oštro podizanje kamatnih stopa američke centralne banke usled napora da se suzbije inflacija, što je, kako navodi, otkrilo slabosti američkog bankarskog sektora.

Oštro dizanje kamatnih stopa u srži problema

Većinu klijenata SVB činili su tehnološki startapi iz silicijumske doline koji su 2021. godine ostvarivali rekordne profite. "Blumberg" ukazuje da je SVB, ohrabrena tadašnjim obećanjima američkih regulatornih tela da neće dizati izrazito niske kamatne stope dok se inflacija ne ustali značajno iznad dva odsto, a što je tada za investitore izgledalo nezamislivo, uložila desetine milijardi dolara svojih klijenata u dugoročnije obveznice.

Problem za SVB je nastao kada su tehnološki startapi, a koji čine glavni deo klijentele te banke, počeli sa masovnim povlačenjem novca usled nepovoljnih okolnosti koje je stvorilo oštro dizanje kamatnih stopa od strane američkih regulatora.

Budući da je značajnu količinu kapitala uložila u obveznice, SVB je u sredu bila primorana da proda portfelj obveznica od 21 milijardu dolara koji se sastoji uglavnom od američkih državnih obveznica, i najavila prodaju običnih akcija i preferencijalnih konvertibilnih akcija u vrednosti od 2,25 milijardi dolara kako bi popunila rupu u finansijama, prenosi Rojters.

Nakon finansijske krize 2008. godine, američke vlasti su ulagale mnogo više pažnje u obezbeđivanje stabilnosti velikih, "sistemski važnih" banaka, kao što su "Džej-Pi Morgan" ili "Benk of Amerika". To je primoralo najveće banke da drže veće količine kapitala po strani kako bi njihova likvidnost bila van svake sumnje.

Međutim, iako je SVB bila šesnaesta najveća banka u SAD krajem prethodne godine, potencijalni problemi likvidnosti prošli su ispod radara američkih regulatora zato što ona nije smatrana "sistemski važnom" institucijom.

Zarobljene milijarde dolara

Bivši ministar finansija SAD Lorens Samers ocenio je za "Blumberg" je da krah SVB finansijske grupe ne bi trebalo da predstavlja rizik za finansijski sistem sve dok su deponenti zaštićeni.

"Ono što sada apsolutno predstavlja imperativ je da štediše budu isplaćene u potpunosti", rekao je Samers.

Kako prenosi Rojters, Federalna korporacija za osiguranje depozita, kojoj je dodeljena kontrola nad imovinom "Silikon veli benk", saopštila je da će svi osigurani deponenti dobiti potpuni pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije od ponedeljka.

Međutim, 89 odsto depozita u banci, čija ukupna vrednost iznosi 175 milijardi dolara, bilo je neosigurano do kraja 2022. godine, ukazuju podaci FDIC, a sudbina svih tih milijardi i dalje je nepoznata.

Bankarsko krvoproliće u najavi?

Krah SVB prelila se i u Evropu, gde su neke od najvećih banaka u regionu zabeležile najveći pad akcija u poslednjih devet meseci a evropski bankarski indeks zabeležio pad od 4,4 odnosno najveći jednodnevni pad od početka juna - i pre nego što je "Silikon veli benk" otišao u stečaj kasno u petak.

Neki analitičari predviđaju da su veće nevolje za američki bankarski sektor na pomolu pošto je krah SVB podigao zabrinutost od skrivenih rizika u sektoru i njegove ranjivosti od sve skupljeg novca.

Predsednik analitičarske kuće "Vejlen global advajzors" Kristofer Vejlen ocenio je za Rojters da bi sledeće nedelje "moglo da dođe do krvoprolića na tržištu", upozorivši da će profiteri od obveznica niskih vrednosti pokušati da napadnu "svaku banku, posebno one manje."

Američka ministarka finansija Dženet Jelen sastala se u petak sa bankarskim regulatorima i izrazila "puno poverenje" u njihove sposobnosti da odgovore na situaciju, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Upitana za komentar o krahu SVB, Bela kuća je saopštila da ima poverenje u američke finansijske regulatore.

image