Ekonomija

Klijenti iz Kine napuštaju švajcarske banke zbog sankcija Rusiji

Klijenti iz Azije čine značajan udeo u bankarskom sektoru zemlje, koji predstavlja 10 posto švajcarskog BDP-a, piše "Fajnenšel tajms"
Klijenti iz Kine napuštaju švajcarske banke zbog sankcija RusijiGetty © Daniel Berehulak

Kineski klijenti prestaju da drže novac u švajcarskim bankama iz straha da će njihova sredstva biti podvrgnuta sankcijama, kao što se desilo sa ruskom imovinom, piše "Fajnenšel tajms".

"Bili smo ne samo iznenađeni, već i šokirani što je Švajcarska odustala od neutralnog statusa. Imam statistiku da bukvalno stotine klijenata koji su hteli da otvore račune sada to ne žele", rekao je član upravnog odbora jedne od švajcarskih banaka.

"Fajnenšel tajms" je razgovarao sa menadžmentom šest od deset najvećih banaka u Švajcarskoj i u svakoj su govorili o istom problemu. Napominje se da klijenti iz Azije čine značajan udeo u bankarskom sektoru zemlje, koji predstavlja 10 posto švajcarskog BDP-a.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova primetila je da se Švajcarska udaljila od svoje politike neutralnosti, i to objasnila činjenicom da je Bern podržao sankcije EU, blokirao račune pojedinim fizičkim i pravnim licima iz Rusije, i zabranio pružanje usluga ruskoj vladi.

Ministarstvo pravde i policije Švajcarske je 15. februara izjavilo da bi konfiskacija privatne ruske imovine bila u suprotnosti sa Ustavom zemlje i sadašnjim pravnim poretkom.

Prema rečima ruskog ambasadora u Bernu Sergeja Garmonina, konfiskacija ruske imovine bi stvorila opasan presedan za globalni finansijski sistem. Garmonin je podsetio da je u okviru antiruskih sankcija Švajcarska zamrznula rusku imovinu u iznosu od oko 7,5 milijardi dolara.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske je početkom februara objavilo Izveštaj o spoljnoj politici za 2022. godinu na osnovu kog bi trebalo da preispita svoje odnose sa Rusijom. U dokumentu se više puta navodi da Švajcarska osuđuje rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. 

image
VV inauguration
banner