Ekonomija

Potres na američkom bankarskom tržištu, postoji li rizik za čitav sistem?

Iznenadno povlačenje novca iz dve kalifornijske kompanije izazvalo je lančanu reakciju koja se brzo prelila i u Evropu
Potres na američkom bankarskom tržištu, postoji li rizik za čitav sistem?www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Iznenadno gašenje kompanije "Silvergejt kapital korporejšn" (SKK) i odluka kojoj je pribegla "Silikon vali benk" (SVB) da rasproda deo svojih akcija mogla bi da bude samo vrh ledenog brega, piše "Blumberg".

Dramatična rasprodaja akcija američkih banaka prelila se u petak u Evropu, pošto su neke od najvećih banaka u regionu zabeležile najveći pad akcija u poslednjih devet meseci, prenosi Rojters.

Evropski bankarski indeks pao je za 4,4 odsto, što predstavlja najveći jednodnevni pad od početka juna.

Vrh ledenog brega

Problem kod oba, nekada visokorangirana kalifornijska investitora - SVB i SKK - bila je odluka klijenata da započnu sa brzim povlačenjem novca. Ispod ove odluke, navodi "Blumberg", krije se zjapeća pukotina koja se proteže kroz finansijski sistem. Ukoliko previše klijenata istovremeno povuče svoje depozite, aktivira se začarani krug.

"Širom sveta investicija, svi se sada pitaju ko je sledeći", izjavio je Jens Nordvig, osnivač kompanija za tržišnu analitiku i analizu podataka "Ekante data" i "Market rider".

Usred povlačenja depozita u SVB, glavni izvršni direktor ove banke Greg Bejker je u četvrtak pozvao klijente da "ostanu mirni".

Globalni pad bankarskih akcija izazvan je odlukom SVB, koja je bila primorana da prikupi novi kapital nakon što je izgubila 1,8 milijardi dolara prodajom paketa uglavnom američkih obveznica kako bi zadovoljila zahteve ulagača za gotovinom.

Neposredni rizik za mnoge banke možda nije egzistencijalan, tvrde finansijski analitičari, ali bi mogao da bude veoma bolan. Banke će sada biti prinuđene da se takmiče između sebe, nudeći veće kamate štedišama, a to će značajno smanjiti njihove zarade.

"SVB samo je vrh ledenog brega", izjavio je Kristofer Valen, predsednik finansijske konsultantske firme "Valen global advisors".

"Nisam zabrinut za velike igrače, ali mnogi mali će dobijati užasne udarce", dodao je Valen.

Ironično je da su mnogi investitori investirali u akcije kako bi se izborili sa povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, što je trebalo da im omogući veće zarade. Za njih ova nedelja predstavlja poseban šok.

SVB je najavila rasprodaju akcija pošto su njeni klijenti, koje uglavnom čine kompanije podržane rizičnim kapitalom, povukli svoje depozite. SVB je potom ažurirala prognozu za ovu godinu kako bi u njega uključila pad neto prihoda od kamata.

Manje banke izložene su većem riziku

Nekoliko sati nakon što je izvršni direktor SVB pozvao klijente da ostanu mirni, pojavila se vest da brojne kompanije kao meru predostrožnosti savetuju ulagačima da povuku svoj novac iz banke.

U "Silvergejtu" problem je bio povlačenje depozita, koje je započelo prošle godine, kada su klijenti povukli gotovinu iz banke da bi prebrodili kolaps na tržištu kriptovaluta. Nakon gubitaka izazvanih brzom prodajom hartija od vrednosti, firma je u sredu objavila plan za obustavu poslovanja i likvidaciju.

Zbog finansijske krize iz 2008. vlasti su ulagale mnogo više pažnje u obezbeđivanje stabilnosti velikih, "sistemski važnih" banaka, kao što su "Dži-Pi Morgan" ili "Benk of Amerika". To je primoralo najveće banke da drže veće količine kapitala po strani kako bi njihovo "zdravlje bilo van svake sumnje."

Za razliku od njih, za manje banke je važio "veoma lagan pristup", rekao je Majkl Bar, potpredsednik FED-a, tokom govora u četvrtak.

"Očigledno je da postoje i velike institucije koje su izložene ovim rizicima, ali ta izloženost ima tendenciju da bude samo mali deo njihovog bilansa", rekao je Bar. "Čak i ako dožive odliv depozita, to će ostati izolovano."

Ovaj događaj je ponovo ukazao na ranjivost bankarskog sistema, nakon što su se banke suočile sa globalnom finansijskom krizom 2008. godine.

Taj krah iz 2008. i ekonomske posledice pandemije kovida-19 naveli su centralne banke i vlade da štampaju na hiljade milijardi dolara, s posledicama koje je teško predvideti.

image