Ekonomija

Regulatori u SAD moraju naći kupca za "Silikon veli benk" do kraja vikenda da bi izbegli krizu

Kolaps "Silikon veli benk" preti da izazove "domino efekat" u američkom bankraskom sektoru ukoliko se za nesolventnu banku brzo ne nađe kupac i time obezbede milijarde dolara iz neosiguranih depozita, ocenjuju stručnjaci
Regulatori u SAD moraju naći kupca za "Silikon veli benk" do kraja vikenda da bi izbegli krizuGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Neki finansijski stručnjaci i investitori su zabrinuti da bi strmoglavi kolaps "Silikon veli benk" (SVB)mogao prouzrokovati "domino efekat" na druge banke u SAD ako regulatori ne nađu kupca za insolventnu banku iz silicijumske doline kako bi zaštitili neosigurane depozite.

"Silikon veli benk" u petak je postala druga najveća banka koja je propala od finansijske krize 2008. godine ali i u istoriji SAD, nakon čega je sudbina neosiguranih depozita njenih klijenata u vrednosti više od sto milijardi dolara postala neizvesna, a panika koju je to izazvalo kod korisnika dovela je do strmoglavog pada vrednosti akcija i mnogih drugih banki, uključujući i četiri najveće banke u SAD.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja je imenovana za stečajnog upravnika, pokušava da pronađe banku koja bi bila voljna da kupi nesolventnu SVB, rekli su izvori za Rojters.

Sa imovinom u vrednosti od 209 milijardi dolara, SVB je šesnaesta najveća banka u SAD, te je izbor potencijalnih kupaca relativno ograničen, a profesionalci iz bankarske industrije smatraju da bi regulatori morali da uz ponudu kupcu omoguće posebne uslove i određene olakšice, ukazuje Rojters.

Naći kupca za SVB do kraja vikenda ili...

Ukoliko FDIC ne nađe kupca za "Silikon veli benk" i ne obezbedi neosigurane depozite - a koji su krajem 2022. godine činili 89 odsto od ukupnih depozita u vrednosti od 175 milijardi dolara - posledice panike mogle bi da se odraze i na druge ne-sistemske i manje banke, upozorili su stručnjaci.

Menadžer milijarderskog hedž fonda Bil Akman napisao je u subotu na Tviteru da bi takav neuspeh mogao dovesti do povlačenja neosiguranih depozita i u drugim institucijama.

"To bi iscrpelo likvidnost iz lokalnih, regionalnih i drugih banaka i započelo uništavanje tih važnih institucija", upozorio je Akman.

Osnivač i glavni stručnjak za investicije u savetničkoj kući "Hejman kapital menadžment" Kajl Bas rekao je za Rojters da Federalne rezerve moraju naći prikladnog kupca do nedelje uveče, odnosno pre nego što se otvore tržišta u Aziji.

"Štediše se moraju uveriti da će nakon prodaje banke biti isplaćeni u celosti i mora se povratiti stabilnost u bankarski sistem", rekao je on.

Milijarder Ilon Mask rekao je da je "otvoren za ideju" kupovine "Silikon veli benk".

Sunovrat SVB teško je pogodio akcije malih i regionalnih banaka, piše Rojters, ukazavši da je indeks regionalnih banaka "Es end pi" pao za 4,3 odsto, a time je pad na nedeljnom nivou dospeo do 18 odsto, što predstavlja najgoru nedelju od 2009. godine, ukazuje britanska agencija.

Vrednost deonica "Signičur benka" opala je za 23 odsto, "Prve republičke banke" 15 odsto, "Vestern alajans benk" za 21 odsto, "Pak ist bankorp" za 38 odsto, a "Čarls Švab korp" za više od 11 odsto.

Čak i četiri najveće banke u SAD iskusile su pad vrednosti deonica. Tako su su vrednosti akcija "Džej Pi Morgana" pale za 22 milijarde dolara, "Banke Amerike" za 16 milijardi, "Vels Farga" 10 milijardi, i "Sitigrupa" četiri milijarde.

Američke Federalne rezerve i FDIC da razmatraju osnivanje fonda, koji bi omogućio regulatorima da podrže više depozita u bankama kojima prete problemi usled kolapsa SVB.

image