Ekonomija

Dve firme, isti posao: Kako zapadne kompanije zaobilaze zapadne sankcije protiv Rusije?

Švajcarska kompanija dobila je svog "klona" u Dubaiju, koji nastavlja da trguje ruskom naftom. Da li je to kršenje sankcija, pita se "Fajnenšel tajms"
Dve firme, isti posao: Kako zapadne kompanije zaobilaze zapadne sankcije protiv Rusije?www.globallookpress.com © Reinhard Rohner/imageBROKER.com

Švajcarsku kompaniju "Paramount enerdži end komoditiz SA" koja je pre uvođenja sankcija na ruske energente bila jedan od glavnih trgovaca naftom iz te zemlje, u međuvremenu je, kako saznaje "Fajnenšel tajms" u poslu zamenio do tad nepoznati "blizanac", odnosno kompanija gotovo istovetnog imena, samo registrovana u Dubaiju.

"Novi 'Paramaunt enerdži end komoditiz DMCC' koristi zajmodavce iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da mu pomognu u trgovini, ali i brodove registrovane na kompanije koje se nalaze u zemljama kao što su Indija i Kina za transport nafte", navodi "Fajnenšel tajms".

"Paramaunt SA" i "Paramaunt DMCC", međutim, uprkos sumnji na to da je druga "klon" prve kako bi se zaobišle zapadne sankcije, tvrde da dve firme imaju potpuno nezavisnu upravljačku strukturu, kao i da Holanđanin Nils Trust (osnivač švajcarske kompanije) nema direktan udeo u "Paramauntu" u Dubaiju.

Inače, švajcarski "Paramaunt", redovno je iz luke Kozmin u istočnoj Rusiji prodavao više ESPO sirovih tereta mesečno. To je navodno trajalo najranije od 2020. godine pa sve do sredine prošle godine. A onda je "Paramaunt" iz Dubaija nastavio taj posao, nabavljajući naftu od privatnih ruskih proizvođača i pakujući je u pojedinačne pošiljke. Bio je odgovoran za čak četvrtinu ukupnog izvoza sirove nafte iz luke prošlog meseca.

Prema sankcijama uvedenim 5. decembra, kompanijama ili pojedincima iz zemalja uključujući SAD, Veliku Britaniju, zemlje članice EU i Švajcarsku - zabranjeno je da trguju, posreduju, isporučuju ili osiguravaju rusku naftu, osim ako se ne prodaje ispod 60 dolara po barelu.

"Paramaunt DMCC" je odbio da komentariše da li je ispoštovao granicu od 60 dolara, navodeći kao razlog za svoje ćutanje trgovinsku tajnu. Firma je negirala i da je prekršila bilo kakve zapadne sankcije, rekavši da su njene operacije u skladu sa svim važećim "zakonima i propisima".

Međutim, prema agenciji za izveštavanje o cenama "Argus" ESPO-mešavina se trgovala iznad 70 dolara po barelu od decembra, što sugeriše da bi svaka zapadna kompanija uključena njenu prodaju kršila sankcije sem ako je nije prodavala po cenama nižim od tržišnih. Nasuprot tome, glavna ruska sirovina, mešavina "ural", prosečno je u januaru koštala 49 dolara po barelu.

"Paramaunt DMCC" je priznao svoje učešće u najmanje 12 isporuka ESPO sirove nafte iz Kozmina, otkako je uvedeno ograničenje cene. "Fajnenšel tajms" navodi da su plovila korišćena u tim transportima bila registrovana na kompanije u Kini, Indiji ili na Maršalovim Ostrvima.

Pet od tih brodova nije imalo aktivnu polisu osiguranja kod zapadnog društva u vreme prelaska, ali dva plovila jesu. Jedan je bio "Nikol" a drugi "Jasa golden Dardanels". "Fajnenšel tajms", međutim, nije uspeo da potvrdi po kojoj ceni su te pošiljke nafte prodate, i da li su zapadna ograničenja ispoštovana.

Zvaničnik EU uključen u politiku sankcija rekao je, inače, za "Fajnenšel tajms", da, nikakva pravila ne sprečavaju kompanije sa sedištem u Dubaiju da trguju ruskom naftom iznad gornje granice cene, sve dok ne koriste zapadne usluge kao što je osiguranje. Kršenje sankcija bilo bi, dakle, ako je kompanija u vlasništvu ili pod kontrolom evropskog subjekta ili državljana.

image