Ekonomija

Erdogan: Dogovorio sam sa Putinom formiranje gasnog čvorišta u Turskoj

Vladimir Putin je ranije izjavio da bi Rusija mogla da premesti tranzit gasa sa gasovoda Severni tok u region Crnog mora i Turske
Erdogan: Dogovorio sam sa Putinom formiranje gasnog čvorišta u Turskoj© Foto Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dogovorio da u Turskoj bude formirano čvorište za trgovanje prirodnim gasom.

"Evropa razmišlja kako da sebi obezbedi energiju za predstojeću zimu. Mi, hvala Bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem poslednjem sastanku sa gospodinom Putinom, dogovorili smo se o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj. Kako je i sam najavio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske", rekao je Erdogan na sastanku svoje stranke AK u parlamentu.

Prema podacima konsultantske firme za istraživanje energetike Ristad Enerdži, ukupan izvoz Gasproma u Evropu, uključujući Turski tok, u septembru je pao na 70-80 miliona kubnih metara dnevno. U septembru 2021. je bio na nivou od 380 miliona kubnih metara. Danas, udeo Rusije u kupovini gasa u EU ne prelazi deset odsto. 

Putin je ranije izjavio da bi Rusija mogla da premesti tranzit gasa sa gasovoda Severni tok u region Crnog mora i Turske. On je tu ideju razmotrio i sa predsednikom Turske i dati su nalozi da se detaljno i po hitnom postupku razmotri ovo pitanje.

Gasno čvorište u Turskoj moglo bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti, izjavio je predsednik Rusije.

Prema Putinovoj oceni, Turska se pokazala kao najpouzdaniji partner za tranzit energenata u Evropu.

image